10 trucuri simple ca să scazi colesterolul
Colesterolul rău poate fi îmbunat cu numai câteva decizii și obiceiuri zilnice, pe care e bine să le incluzi cât mai curând în stilul tău de viață.
Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), cele cu densitate mare (HDL) și trigliceridele compun colesterolul, o substanță grasă produsă de ficat, benefică organismului și indispensabilă bunei funcționări a celulelor. Problemele de sănătate apar când grăsimile dăunătoare sunt produse în cantitate prea mare și se depun pe pereții vaselor de sânge.
Cine-s vinovații
Pe lângă factorii genetici, responsabili în unele cazuri de valorile anormale ale colesterolului, dieta bogată în alimente grase și nesănătoase este principalul vinovat. Se pare că 1 din 3 români suferă de hipercolesterolemie, iar după instalarea menopauzei, femeile sunt mai expuse acestui risc. Prin urmare, mare grijă la alimentație, mai ales după vârsta de 50 de ani! Află în continuare ce te ajută și cum.
1. Porția de fibre
Sunt excelente pentru digestie și totodată ajută organismul să nu asimileze mai mult colesterol decât are nevoie. Printre cele mai bune surse sunt cerealele integrale, în special ovăzul, fără niciun adaos de zahăr. Începe ziua cu un mic dejun alcătuit din două-trei linguri de ovăz, fructe proaspete, un pumn cu nuci sau migdale, un pic de miere și iaurt semidegresat.
2. Bea cafeaua simplă
E răsfățul tău de început de zi, dar cu cât îi adaugi mai multe ingrediente ca să o faci mai gustoasă, cu atât mai mult afectează nivelul de colesterol din sânge și silueta. Bea cafea simplă, doar cu puțin zahăr, fără niciun pic de lapte, frișcă, sosuri îngrășătoare de caramel sau ciocolată.
3. O masă pe zi, numai crudități
Rareori veganii au probleme cu colesterolul, pentru că acesta este absorbit în sânge din produsele de origine animală, precum carnea, ouăle sau laptele. Chiar dacă te hrănești din toate grupele de alimente, mâncând crudități suficiente vei reduce nivelul colesterolului rău (LDL). Încearcă să înlocuiești cina cu o salată mare de legume – efectele nu vor întârzia să apară.
4. Mănâncă sfeclă
Sucul de sfeclă roșie, dar și leguma consumată ca atare, în salate, previn depunerile de colesterol, menținând arterele elastice. Timp de patru săptămâni, bea un pahar cu suc proaspăt de sfeclă zilnic, între mese sau mănâncă salate de sfeclă alături de felul de mâncare principal.
5. Mai puțin gălbenuș
Studiile arată că nu e niciun pericol pentru nivelul de colesterol dacă mănânci 4-6 ouă de găină pe săptămână, dar ca să fie cât mai dietetică omleta și prin urmare mai puțin îngrășătoare, folosește doar albușurile când o prepari și asezoneaz-o cu multe legume.
6. Mai mult ulei de măsline
Adaugă ulei de măsline extravirgin la salate și în general la toate preparatele care necesită ulei. Ca să scazi colesterolul poți face și o cură cu ulei de măsline: dimineața pe stomacul gol ia două linguri cu ulei de măsline, în care ai adăugat câte o linguriță cu suc de lămâie.
7. Usturoi zi de zi
Mănâncă în fiecare seară doi căței de usturoi și vei avea un risc mult mai mic de a dezvolta ateroscleroză. Usturoiul topește colesterolul rău și trigliceridele din sânge datorită alicilinei pe care o conține. Practic, stimulează metabolismul celular și astfel grăsimea nu se depune. Mujdeiul concentrat are același efect, dacă-l adaugi.
8. Adaugă multe semințe
De in, de chia, toate cresc nivelul de colesterol bun din sânge, în detrimentul celui rău. Pune-le în orice iaurt, salată sau mănâncă-le în loc de gustare (pe cele de floarea-soarelui sau de dovleac).
9. Gătește un pic altfel
În loc să prăjești alimentele, pregătește-le întotdeauna la cuptor, la abur sau la grătar. Gustul nu e cu mult diferit, dar nivelul de colesterol scade considerabil.
10. Slăbește câteva kilograme!
Doar câteva kilograme în minus scad valoarea colesterolului total și, odată cu ea, se diminuează riscul de afecțiuni ale inimii. Dacă ești supraponderală, să ajungi la greutatea dorită îți poate părea imposibil, dar vei fi uimită de motivația pe care ți-o aduce fiecare kilogram pierdut. Chiar și 5 kilograme în minus te ajută să ai o inimă mai sănătoasă!
Sursa: Revista „Sănătatea de azi”