A colabora sau a corobora? Tu știi cum este corect?

gramatica

loading...

Cele două verbe din titlul articolului – a colabora, a corobora – sunt paronime (au formă asemănătoare şi înţeles diferit), deci ambele sunt corecte, dar se utilizează în contexte diferite.

Primul verb este foarte cunoscut, toată lumea ştie că a colabora (din fr. collaborer) înseamnă: 1. A participa alături de alții la realizarea unei acțiuni sau a unei opere care se efectuează în comun 2. A publica o lucrare într-un periodic sau într-o culegere (DEX).

A corobora (din fr. corroborer, lat. corroborare) este un termen mai pretenţios, specific unui limbaj elevat, greşeli intervenind, de obicei, în întrebuinţarea acestuia, unii confundându-l cu a colabora.

A corobora are sensul: a întări, a sprijini, a da putere, a consolida; a confirma, a susține ca fiind autentic; a adeveri (DEX).

Se spune corect, de exemplu: Am colaborat la realizarea acestui proiect/Acest scriitor foarte cunoscut a colaborat la elaborarea unei antologii de poezie românească/Am coroborat argumentele antevorbitorilor, pentru a ajunge la concluzia cea mai potrivită/Se pot corobora informaţiile de ieri cu cele de azi şi aşa vom înţelege adevărul etc.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *