Acest medicament comun acționează ca alcoolul. Ne pierdem concentrarea și facem greșeli

aspirina

loading...

Calmantele continua sa fie folosite la scara larga pentru tot felul de neplaceri, de la dureri de cap si de dinti pana la febra.
Acestea sunt impartite in doua grupe principale: acetaminofen, asa cum eTylenolul, si medicamente anti-inflamatoare non-steroidale, asa cum sunt Aspirina sau Ibuprofenul. Recent, insa, un studiu a aratat ca acetaminofenul afecteaza creierul in mai multe directii, actionand nu numai asupra centrilor durerii.
Astfel, medicamentul nu face decat sa „amorteasca” emotiile si sa afecteze capacitatea creierului de a detecta erorile, se arata intr-un raport publicat de Social Cognitive and Affective Neuroscience, noteaza ziare.com, care citeaza Medical Daily. Studii mai vechi aratasera deja ca acesta reduce intensitatea reactiilor la respingerea sociala si face frustrarile „mai suportabile”.
Cercetatorii de la Universitatea British Columbia au pus din nou sub lupa medicamentul, dar nu s-au mai concentrat asupra comportamentului celor carora li se administreaza, ci asupra a ceea ce se intampla in cazul lor la nivel neurologic.
Subiectilor, impartiti in doua grupuri – doar unul primind 1.000 de miligrame de Tylenol, celalalt nimic – li s-au dat niste sarcini, observandu-se ca cei din prima grupa, atunci cand greseau, aproape ca nu observau. In orice caz, nu erau foarte afectati de cele intamplate, astfel incat comportamentul aparea in scurt timp din nou.
Practic, creierul aproape ca nu mai detecteaza posibilele greseli, ceea ce poate duce la un comportament periculos: cum ar fi sa vorbesti cu cineva in timp ce traversezi strada. Celei de-a doua activitati aproape ca nu i se mai da atentie, astfel ca pot aparea accidente.
Cercetatorii afirma ca, intr-o anumita masura, acest medicament afecteaza creierul la fel ca Xanaxul sau alcoolul. E posibil ca medicamentul sa afecteze direct concentrarea, fapt asupra caruia se va insista intr-o noua cercetare.

Sursa: sanatate.bzi.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *