Originali din Germania, crenvurștii au fost printre primele tipuri de mâncare fast food. La momentul apariției, crenvurștii erau o hrană sănătoasă. Acum, însă, a devenit plin de ingrediente nocive, care ne pot deteriora sănătatea.
Un studiu realizat în SUA, relevă că mult consumatul aliment, este preparat din resturi de porc, extrase din piele și oase, copite și coadă, la care se adaugă carnea de pui.
La acest amestec se adaugă apă și conservanți nocivi, arome, coloranți, care sunt omogenizate până devin o pastă rozalie.
Produsul rezultat nu poate fi definit drept carne, el fiind, de fapt, un aliment procesat mecanic de 10 ori mai ieftin decât carnea propriu-zisă.
Pentru a avea volum, la crenvurst se adaugă o serie de alte substanțe, care ne îngrașă și ne deteriorează sistemul circulator (amidonul de cartof sau făina de grâu și pesmetul amestecat cu sare).
Dar, iată ce chimicale pot conține crenvurștii, potrivit lyla.ro:
– Nitrit de sodiu (E250)- potențial cancerigen, folosit pentru menținerea culorii crenvurștiului.
– Trifosfați de potasiu și sodiu (E451)- săruri produse sintetic folosite și la fabricarea de detergenți.
– Ascorbat de sodiu (E301)- o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii și care provoacă iritații ale pielii, în doze mari.
– Carmin (E120)- un colorant care poate provoca reacții alergice sau chiar șoc anafilactic.
– Extract de ardei iute (E160c)- colorant natural.
Acum, că știi ce conține gustosul crenvurst, îl mai consumi, sau îl mai prepari copilului tău?