Blesteme celebre mai puțin cunoscute
Istoria este plina de exemplele unor blesteme, acestea fiind conturate indeosebi dupa ce un ghinion s-a prelungit o perioada lunga asupra mai multor oameni.
1. Blestemul lui Bambino
Acest blestem se refera la un ghinion pe care l-a avut echipa de baseball Boston Red Sox, dupa ce l-a vandut pe Babe Ruth (poreclit „the Bambino”) echipei New York Yankees in 1920. Pana atunci, cei de la New York Yankees nu castigasera niciodata un titlu World Series si au sperat ca Ruth va schimba acest lucru, ceea ce s-a si intamplat. Boston Red Sox nu a mai castigat insa un astfel de titlu pana in 2004, cand a jucat chiar impotriva echipei New York Yankees.
2. Blestemul Tippecanoe
William Henry Harrison a castigat presedintia Statelor Unite in 1840 cu sloganul „Tippecanoe si Tyler Too”, care face referire la participarea lui in batalia de la Tippecanoe, in 1811, in care indienii americani au fost invinsi. Un an mai tarziu, William Henry Harrison a murit, din cauza naturale. De atunci, pana la alegerea lui Ronald Reagan, fiecare presedinte ales intr-un an care se termina cu cifra 0 a murit in timpul mandatului.
Iata ceilalti presedinti care au fost urmariti de acest blestem: 1860 – Lincoln (impuscat), 1880 – Garfield (tot impuscat), 1900 – McKinley (de asemenea impuscat), 1920 – Harding (cauze naturale), 1940 – F. Roosevelt (cauze naturale), 1960 – Kennedy (impuscat).
Mai mult, si Ronald Reagan a fost tinta unui atentat, in urma caruia a fost insa ranit. Daca atentatul si-ar fi atins scopul, Reagan ar fi murit tot in timpul mandatului.
3. Blestemul lui Superman
Acest blestem se refera la nenorocirile ce s-au intamplat multor persoane care au fost implicate in realizarea unor filme despre Superman. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt probabil George Reeves, care a jucat rolul lui Superman in serialul de televiziune, si Christopher Reeve, care a interpretat acelasi rol in primele filme artistice despre Superman.
Din cauza acestui presupus blestem, multi actori au refuzat sa joace rolul lui Superman in cel mai recent film.
4. Blestemul caprei Billy
Acest blestem s-a abatut asupra echipei de baseball Chicago Cubs in 1945. Billy Sianis, un imigrant grec, avea doua bilete la un meci din 1945 jucat in World Series intre aceasta echipa si Detroit Tigers. El a decis ca pe al doilea loc pentru care avea bilet sa stea capra lui – Murphy (sau Sinovia) si i-a fost ingaduit acest lucru.
Inainte insa ca meciul sa se termine, Sianis si capra lui au fost dati afara de pe stadion de catre proprietarul echipei Chicago Cubs – Philip Knight Wrigley – din cauza mirosului pe care il emana animalul.
Foarte deranjat de acest gest, Sianis a blestemat echipa Cubs sa nu mai joace in World Series si sa nu mai aiba succes, ceea ce s-a si intamplat. Chicago Cubs a pierdut chiar din acel meci si inclusiv titlul World Series, ceea ce l-a determinat pe Sianis sa-i trimita lui Wrigley o scrisoare prin care spunea „Cine pute acum?”.
In 1946 echipa a terminat pe locul trei in liga nationala, iar in urmatorii 20 de ani a terminat in a doua divizie a ligii. Blestemul s-a incheiat in 1967, cand Leo Durocher a devenit managerul clubului.
5. Blestemul familiei Kennedy
Este vorba de o serie de evenimente nefericite care au avut loc in familia Kennedy. Fratii John F. Kennedy si Robert F. Kennedy au murit de tineri, ambii fiind asasinati. In plus, John F. Kennedy Jr. a murit in 1999 intr-un accident de avion.
Alti membri ai familiei care au fost urmariti de blestem sunt Joseph Kennedy – ucis in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Edward Kennedy Jr., care a suportat o amputare a unui picior la doar 12 ani, Michael Kennedy, care a murit intr-un accident de schi si sora lui John F. Kennedy, Rosemarie, care a suferit o lobotomie ce nu era necesara (operatie ce consta in taierea unor fibre nervoase din creier).
6. Blestemul Clubului 27
Acesta face referire la mai multi muzicieni care au murit la varsta de 27 de ani, unii dintre ei in circumstante misterioase. Printre acestia se numara Jimmy Hendrix, Jim Morrison (solistul trupei The Doors), cantareata Janis Joplin, Brain Jones sau Kurt Cobain (solistul trupei Nirvana).
7. Blestemul lui Tutankamon
La cateva luni dupa deschiderea mormantului lui Tutankamon au inceput tragediile. Lord Carnarvon – sustinatorul financiar al cautarilor facute pentru gasirea mormantului – , in varsta de 57 de ani, s-a imbolnavit subit si a murit cateva zile mai tarziu. Cauza exacta a mortii nu este cunoscuta, dar se crede ca a fost vorba de o infectie aparuta de la o muscatura de insecta.
Ulterior, pana in 1929, 11 oameni care au avut legatura cu deschiderea mormantului au murit devreme si din cauze nenaturale.
8. Blestemul masinii lui James Dean
La 30 septembrie 1955, actorul James Dean a murit intr-un accident de masina facut cu al lui Porsche Spyder (poreclit „Micul bastard”). Donald Turnupseed, soferul celeilalte masini de care s-a izbit vehiculul lui Dean, a avut doar rani minore. Ulterior, George Barris a cumparat resturile Porsche-ului, cu 2.500 de dolari. Insa, dupa ce a adus masina in garaj si a urcat-o pe o platforma, aceasta a alunecat prinzandu-l pe Baris si rupandu-i ambele picioare.
Mai mult, blestemul a fost confirmat si in 24 octombrie 1956, cand Troy McHenry si William Eschrid participau la o cursa cu masini care contineau piese din „Micul bastard”. McHenry a murit dupa ce masina lui, care avea motorul de la Porsche, a intrat intr-un copac. Eschrid a avut si el un accident din care a scapat, insa, dar cu rani destul de grave. El a spus ulterior ca masina i s-a blocat, pur si simplu, intr-o curba.
sursa: ziare.com