Bolovanul de Aur. Tot ce nu știai despre cel mai prețios lăcaș de cult din lume

bolovanul de aur

loading...

Myanmar (Birmania) este una dintre cele mai sărace și în același timp, una dintre cele mai fascinante țări din Asia de sud-est.

Legenda spune că doi frați călători l-au întâlnit pe Buddha când se odihneau la umbra unui copac. Au împărțit hrana cu el, fiind recompensați cu opt fire de păr din capul lui Buddha. Frații au luat acest păr sacru și cu ajutorul împăratului, a început construcția a ceea ce ar fi complexul de Shwedagon.

Atracțiile principale includ Pagoda aurită Shwedagon și Maha Pasan Guha, sau “Marea Peșteră”. Pagoda Shwedagon este considerat cel mai vechi templu budist din lume, cu fațada îmbrăcată în aur, pe care timp de secole, nimeni nu a îndrăznit să o jefuiască.

Printre principalele atracții turistice se numără Pagoda Stanca de Aur din Kyaiktiyo, un altar de 5,5 m construit pe un bolovan ce stă în echilibru pe o stâncă. Stânca de Aur sau Pagoda Kyaiktiyo este unul dintre locurile sacre ale birmanilor.

De fapt, un bolovan de granit, acoperit cu o foiță de aur, stânca atrage turiștii ca un magnet, mai cu seamă că stă într-un echilibru precar și pare gata-gata să o ia la vale.

Bolovanul se află în vârful muntelui Kyaiktiyo, din statul Mon, și este complet îmbrăcat în foiță de aur, donată de credincioșii budiști care s-au încumetat să urce până la 1100 de metri. În vârf are o pagodă înaltă de 7,3 metri.

Potrivit legendei, construcția sa a fost făcută în timpul vieții lui Buddha.

Buddha, într-una din numeroasele sale vizite la pământ , a dat o suviță de păr unui pustnic numit Taik Tha. Acesta a făcut cadou suvița familiei regale. Suveranul, a venit cu ideea să ascundă șuvița într-un bolovan de aur, în vârful căruia avea sa fie construită o pagodă. Ambarcațiunea cu care a fost transportat bolovanul s-a transformat într-o piatră aflată la vreo 300 de metri de Bolovanul de Aur și devenita și ea loc de pelerinaj pentru credincioși.

Potrivit aceleiași legende, motivul pentru care Bolovanul de Aur stă în echilibru și nu o ia la vale este tocmai faptul că în interiorul acestuia se află șuvița lui Buddha.

Anual în perioada octombrie-martie, Pagoda este de mii de credincioși care se adună în jurul stâncii aprinzând lumânări, oferind fructe, tămâie, podoabe pentru păr și aplicând foița de aur pe stâncă.

Alt obiectiv turistic este Naga-Yone de langa Myinkaba. Aici se află statuia lui Buddha protejată de o cobră uriașă – o combinație între budism și astrologie brahmană.

Iar în Pegu se află Pagoda aurită Shwemawdaw. La nord-est se află Buddha Shwethalyaung, privită ca una dintre cele mai reale statui ale lui Buddha așezat, acoperit în totalitate de junglă în 1757 și redescoperit în epoca britanică.

Sursa: opiniatimisoarei.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *