Cartea lui Habacuc – Conversații cu Dumnezeu

Habakkuk-on-the-Ramparts

loading...

Habacuc a fost omul care a avut numeroase conversații cu Dumnezeu. Cartea lui Habacuc, scrisă în urmă cu 2.600 de ani, este un vechi text biblic, care are o uimitoare relevanță pentru oamenii de astăzi. Cartea descrie un dialog între profet și Dumnezeu. Începe cu o serie de întrebări dificile care exprimă îndoielile și preocupările profunde ale lui Habacuc asupra răului necontrolat din societatea sa.

Cartea lui Habacuc, de vorbă cu Dumnezeu


Scriitorul, ca mulți alți creștini moderni, nu poate să creadă ce vede el în jurul său. El, îi adresează numeroase întrebări lui Dumnezeu. Una dintre aceste prime întrebări este:

De ce Dumnezeu, dacă vede nedreptățile și răul de pe Pământ, nu intervine?

În primul capitol, Dumnezeu îi răspunde lui Habacuc la două întrebări. Profetul se întrebă de ce întotdeauna răul are câștig de cauză și binele suferă?

Dumnezeu îi răspunde că folosește pe caldeenii (babilonienii) răi precum un instrument, terminând cu o descriere atemporală că „propria lor putere este Dumnezeul lor”. În timp ce Habacuc îi recunoaște dreptul lui Dumnezeu de a-i folosi pe babilonieni precum o unealtă, îi spune divinității că îi lasă pe oameni să fie niște pești neputincioși în fața prădătorilor.

În capitolul doi, Dumnezeu răspunde că Babilonul este arogant, apoi urmează cu una dintre propozițiile cheie din întreaga Biblie:

„Cel neprihănit va trăi prin credința lui”

Credincioșii trebuie să aibă încredere în Dumnezeu , indiferent de ce se întâmplă. Această poruncă se potrivea în mod special în Vechiul Testament, înainte de a veni Isus Hristos.

Dumnezeu lansează apoi în cinci „pedepse verbale” împotriva babilonienilor, fiecare constând într-o declarație a păcatului lor, urmată de pedeapsa viitoare. Dumnezeu condamnă lăcomia, violența și idolatria, promițând să-i facă să plătească.

Habacuc, în capitolul al treilea, răspunde cu o lungă rugăciune. În termeni extrem de poetici, el înalță puterea Domnului, exemplificând după exemplul puterii irezistibile a lui Dumnezeu asupra națiunilor Pământului.

Citește continuarea aici

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *