Ce afecte are credința în Dumnezeu asupra creierului?

credinta

loading...

Conflictul dintre ştiinţă şi religie şi-ar putea avea originile în structura creierului uman. Aşa reiese dintr-un studiu realizat de cercetători de la două universităţi americane, Case Western Reserve University şi Babson College.

Studiul realizat de cercetătorii americani ar putea clarifica unele aspecte ce ţin de eterna confruntare între ştiinţă şi credinţă. Iar această „bătălie” este foarte evidentă atunci când se discută despre evoluţionism versus creaţionism.

Persoanele care cred în Dumnezeu par să-şi suprime partea creierului responsabilă cu gândirea analitică şi să-şi activeze partea responsabilă cu empatia. La rândul lor, cei care au o gândire analitică asupra universului fizic fac exact invers, potrivit sciencedaily.com, care citează un studiu apărut în PLOS ONE.

Cercetări mai vechi în psihologia cognitivă au creat vâlvă, întrucât au sugerat că persoanele credincioase nu sunt la fel de inteligente ca ateii.

Noul studiu nu respinge neapărat această ipoteză, însă arată că persoanele care cred în Dumnezeu sunt mai sociale şi dau dovadă de mai multă empatie decât ateii. De altfel, într-o serie de opt experimente, cercetătorii au descoperit un lucru ce confirmă această teorie: cu cât un individ arată mai multă empatie, cu atât sunt şanse mai mari ca omul respectiv să fie religios.

Aceste ipoteze le completează pe cele mai vechi, care sugerau că femeile sunt mai religioase decât bărbaţii. Această diferenţă este pusă de unii oameni de ştiinţă pe seama faptului că femeile au o înclinaţie mai puternică spre empatie decât bărbaţii.

Asta nu înseamnă că ateii sunt neapărat mai inteligenţi. Să nu uităm că suntem în zona teoriilor bazate pe unele studii care nu vor fi niciodată acceptate unanim.

De altfel, dacă tot veni vorba despre ei, ateii sunt potrivit cercetărilor mai apropiaţi de profilul psihopaţilor (atenţie, nu al criminalilor!), întrucât psihopaţii sunt cei care, clinic vorbind, aproape că nu dau dovadă deloc de empatie faţă de alţi oameni.

În concluzie, teoria conform căreia persoanele religioase sunt mai puţin inteligente decât ateii e destul de interpretabilă, mai ales dacă ne gândim că mulţi oameni de ştiinţă cred în Dumnezeu. Oricât de ciudat ar suna…

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *