Ce rău e bun pentru tine?

leneveala

loading...

A bârfi, a fi leneș/ă și a înjura sunt lucruri negative și a fi harnic/ă și a vorbi frumos sunt de lăudat. Ei, nu tocmai. Lucrurile nu sunt deloc bătute în cuie, iar studiile recente au arătat că ne face bine să fim din când în când „obraznici”. Omul are nevoie și de pauze, doar nu este ceas cu baterie. Și tocmai aceste pauze ne dau puterea să mergem mai departe, pentru că așa-zisul rău pe care îl ascundem ne face de fapt bine. Iată câteva exemple de comportamente negative la care nu trebuie să renunți!

Uitarea

Da, e ciudat, dar adevărat. Uitarea îți întărește memoria prin faptul că îți golește mintea de anumite lucruri, făcând loc altora noi. Mintea ta are nevoie să se debaraseze de informațiile vechi și nefolositoare pentru a le permite celor noi să-și găsească un loc în compartimentele sale. Neurologii susțin că uitarea ne permite să prioritizăm – să ștergem din memorie informațiile irelevante pentru a ne aminti acele lucruri de care chiar avem nevoie.

Visatul cu ochii deschiși

Te ajută să rezolvi mai ușor problemele. Mintea este mai activă în momentul în care visezi cu ochii deschiși și îți imaginezi tot felul de scenarii. Visarea te face să gândești constructiv și să găsești inconștient acele pârghii prin care poți atinge obiectivul. Ele trec la nivel conștient, devin gânduri și, treptat, se transformă în fapte.

Vorbitul urât

Motivul pentru care te simți atât de bine după de înjuri este că te face să te concentrezi pe aceste lucruri și îți distrage atenția de la durere sau de la ceea ce te-a determinat să înjuri. Psihologii spun că, atunci când injurăm, avem un răspuns emoțional care ne ajută să depășim mai ușor momentele grele.

Bârfa

Cine nu se simte mai bine după ce a vorbit o oră cu prietenii, întorcându-i pe toți pe toate fețele?! Parcă ești mai optimist/ă, ai uitat de griji și ți-ai încărcat bateriile. Iar pentru toate astea, binecuvântați fie hormonii! Atunci când povestești vrute și nevrute, crește nivelul de progesteron secretat, iar acest hormon are, printre altele, efectul de a scădea nivelul stresului și de a favoriza somnul de calitate. Așadar, pălăvrăgitul te scapă de anxietate, depresie și insomnie.

Cafeaua

Nu poți renunța la cele trei cești de cafea pe care le consumi zilnic? Studiile din ultima perioadă arată că nu e nevoie să recurgi la acest lucru. Persoanele cu vârste între 30 și 40 de ani care beau zilnic cafea își reduc cu 65% riscul de Alzheimer.

Supărările

Starea de supărare te face mai convingător/oare, iar o zi proastă te poate ajuta să găsești argumente. Psihologii arată că o dispoziție proastă crește puterea de persuasiune. Aceștia au făcut un studiu pe un grup de persoane cu o bună dispoziție și apoi pe un grup nu tocmai în formă din acest punct de vedere. Astfel, a reieșit că cei care erau supărați au fost mult mai convingători, construind argumente logice și concentrându-se mai bine asupra problemelor date.

Leneveala

Mai mult somn și mai puțină muncă te fac să trăiești mai mult. De asemenea, leneveala te face să ai mai mult succes în ceea ce întreprinzi pentru că doar 20% din activitatea noastră cotidiană este într-adevăr importantă, restul fiind pierdere de vreme. Muncind mult și ore în șir, te pierzi în detalii și uiți ce este cu adevărat important. În plus, somnul este esențial în reglarea hormonilor – cum ar fi insulina, cortizolul, leptina și grelina, responsabile de reglarea poftei de mâncare.

Gândirea negativă

Deși pare straniu, specialiștii susțin că te face mai fericit/ă. A gândi tot timpul exagerat de pozitiv te poate desprinde de realitate. Cu cât vei fi mai rezervat/ă în privința rezultatului unei situații, cu atât te vei bucura mai mult de ea dacă se dovedește a fi favorabilă. Dacă îți reprimi mereu gândurile negative, s-ar putea să se acumuleze, iar la un moment dat, să cazi în depresie.

Sursa: Revista „Femeia de azi”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *