Cea mai celebră frază din istoria recentă a omenirii, rostită din greșeală!

neil armstrong

loading...

“Un pas mic pentru om, un pas uriaş pentru omenire” – îşi datorează celebritatea unei erori gramaticale de moment făcută de astronautul Neil Armstrong când a păşit pe Lună în 1969, el uitând, sub presiunea momentului, să folosească un articol nehotărât. Potrivit unei analize lingvistice, Neil Armstrong ar fi vrut să spună “un pas mic pentru un om”, și nu “pentru om”, când a păşit prima oară pe Lună, dar a “pierdut” articolul nehotărât din cauza presiunii psihice a momentului.

Chiar dacă fraza rezultată nu a fost tocmai corectă din punct de vedere gramatical, ea s-a impus în istorie prin ritmul şi simetria care au reflectat atmosfera unui moment semnificativ în istoria omenirii. Analiza a arătat că celebrele cuvinte ale primului om care a păşit pe Lună au format o construcţie spontană inspirată, intonaţia şi pronunţia indicând că nu au fost pregătite anterior, ca parte a unui discurs pregătit de NASA sau Casa Albă.

“Pentru mine această frază are o mare importanţă. Reprezintă o parte importantă a vieţii mele, pentru că aceste vocabule adună în ele atitudinea optimistă a sfârşitului de secol XX”, a spus profesorul Chris Riley, care a făcut analiza fonetică a primelor cuvinte rostite de primul om care a păşit pe Lună.

Neil Armstrong, a fost astronaut, pilot de teste şi pilot naval, dar este mai cunoscut drept primul om care a călcat pe Lună. Primul său zbor spaţial a fost ca pilot comandant al misiunii Gemini 8, în 1966. În timpul acestei misiuni a executat prima conectare între două nave spaţiale. Cea de-a doua şi ultima misiune în spaţiu a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11, din iulie 1969. În timpul acestei misiuni, astronauţii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au coborât pe suprafaţa Lunii, petrecând circa două ore şi jumătate pentru explorarea satelitului natural al Pământului, în timp ce colegul lor Michael Collins se afla pe orbita Lunii.

 Sursa: historia.ro
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *