Cea mai veche floare de pe pământ a fost descoperită!

cea-mai-veche-floare

loading...

Rămășițele unei plante subacvatice, ce a fost denumită „Montsechia Vidalii” și care datează de la începutul perioadei Cretacice (adică  acum peste 100 de milioane de ani), a fost descoperită de cercetători, în Spania. Aceasta a fost găsită în urmă cu 100 de ani, însă de abia acum oamenii de știință și-au dat seama, la o studiere mai amănunțită, de importanța florii.

 „Prima floare din lume este un un pic cam poetic, dar noi credem că aceasta este cea mai veche floare pe care am descoperit-o până acum”, a declarat David Dilcher, profesor la Universitatea Indiana din Statele Unite și autor al studiului, citat de cotidianul The Guardian.

Planta a fost datată cu o vechime cuprinsă între 125 de milioane și 130 de milioane de ani; creștea în lacurile de mică adâncime sau în apropierea plajelor, nu avea rădăcini sau petale, iar frunzele erau dispuse fie sub formă de spirale, fie unele în față celorlalte și făcea flori de mici dimensiuni, cu câte o singură sămânță.

Montsechia Vidalii seamăna cu o plantă a zilelor noastre, cunoscută sub numele de Ceratophyllum Demersum, care crește tot în lacuri, are culoarea verde închis și se mai utilizează în amenajarea acvariilor sau a iazurilor.

„Montsechia Vidalii ne arată unde a început totul. Dacă vom ști mai multe despre evoluția acestor plante, s-ar putea să descoperim polenizatori alternativi, pe care nu-i cunoaștem, dar care au jucat un rol important în trecut şi pe care am putea să-i folosim din nou”, susține Dilcher.

Sursa: cunoastelumea.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *