Cele mai mari invenții ce-și au originea în China

matase

loading...

De-a lungul istoriei, China a fost martoră apariției multor invenții importante. Pe lângă foarte cunoscutul praf de pușcă, chinezii au realizat multe invenţii care au avut un impact profund asupra întregii omeniri. În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre cele mai importante invenții ce și-au avut originea în China.

• Mătasea

Poporul chinez este cel care descoperit cum să recolteze mătasea și cum să o folosească în realizarea îmbrăcămintei și hârtiei cu mii de ani în urmă. Chiar dacă viermii de mătase sunt cei care creează în mod natural mătasea, poporul chinez este cel care a inventat o metodă de recoltare a mătăsii și utilizarea ei. Cea mai veche mătase, ce a fost găsită în provincia Henan, își are originea în perioada neolitică chineză și datează de acum aproximativ 3630 de ani Î.Hr. În China antică, mătasea nu a fost doar o descoperire vitală pentru economia chineză dar a reprezentat și o legătură între China și lumea exterioară. Drumul Mătăsii, vechi de 2000 de ani, a reprezentat o importantă cale pentru schimburile culturale, comerciale și tehnologice dintre est și vest.

• Porțelanul

Porțelanul este un tip specific de ceramică ce se produce în temperaturile extreme ale unui cuptor. La începutul secolului al XVI-lea Î.Hr., în timpul dinastiei Shang, deja apăruseră primele prototipuri de porțelan. În timpul dinastiei Tang (618-907 D.Hr.) abilitatea de a face porțelan a fost desăvârșită, iar în timpul dinastiei Song (960-1279 D.Hr.) arta realizării porțelanului a atins apogeul. Acesta a devenit popular și faimos în toată lumea. În 1708, fizicianul german Tschirnhausen a inventat porțelanul european, punând astfel capăt monopolului chinez.

• Busola

Cele mai vechi busole chinezești probabil că nu au fost inventate pentru navigare, ci pentru a armoniza mediul înconjugător și clădirile, în conformitate cu principiile geometrice ale Feng Shui. Cele mai vechi referințe în legătură cu un dispozitiv magnetic ce era folosit pentru găsirea direcției este întâlnit într-o carte din timpul dinastiei Song care datează undeva între anii 960 și 1279 D.Hr. Cea mai veche înregistrare despre utilizarea efectivă a unui ac magnetizat pentru navigare este găsită în cartea lui Zhu Yu „Pingzhou”, scrisă în 1102. Inventarea busolei a îmbunătățit foarte mult siguranța și eficiența călătoriilor, mai ales a celor pe mare.

Citește continuarea aici

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *