Cine bântuie conacul Bellu?

conacul_bellu_urlati-600x350

loading...

Conacul Bellu din Urlaţi este bântuit de o fantomă. Cel puţin aşa spun unii dintre localnici, vecini cu vechea clădire boierească, devenită, azi, muzeu. Dincolo de toate legendele şi de toate închipuirile, mai mult sau mai puţin adevărate, mai mult sau mai puţin inventate, rămâne un fapt: Casa Bellu e în paragină. Nu poate fi vizitată. Rănită de timp, Casa Bellu e, de mai bine de un an, în reparaţie capitală. Când vor fi gata lucrările? Poate doar fantomele care îşi fac de cap în podul clădirii ştiu.

Una dintre legendele care circulă astăzi printre locuitorii Urlatiului este desprinsă, parcă, dintr-un scenariu horror. Potrivit legendei, George Bellu, unul dintre nepoţii lui Alexandru, întemeietorul clanului, s-a stabilit cu multă vreme în urmă la Urlaţi. Soţia lui George, Odette, era o franţuzoaică frumoasă, care bănuia că soţul o înşeală. George n-a avut copii cu ea. Avea, însă, mulţi urmaşi “din flori”. Localnicii spun că uneori, noaptea, în podul conacului se aud zgomote ciudate. Ca şi cum cineva ar umblă pe acolo. Ei cred că e vorba de fantoma Odettei, femeia care nu şi-a găsit pacea nici în mormânt din pricina deselor aventuri amoroase ale soţului.
Muncitorii care lucrează la refacerea conacului spun însă că de vină pentru tulburarea liniştii locurilor ar putea fi, mai degrabă, veveriţele care umblă prin podul construcţiei.

Familia Bellu s-a stabilit în Urlaţi pe la 1780, venind aici din Pindul Macedoniei. Strămoşii lui Alexandru Bellu erau din Pella, oraşul capitală al anticului imperiu macedonean, unde, cu aproape patru secole înainte de Christos, s-a născut un alt Alexandru, mult mai faimos: Cel cunoscut sub numele de Macedon. Tot de pe la 1780 datează şi conacul din Urlaţi. Familia Bellu era iubitoare de cultură. Mulţi dintre membrii ei au colecţionat obiecte de artă, monede cu valoare numismatica şi cărţi an ediţii bibliofile. În anul 1926, ultimii descendenţi ai lui Alexandru Bellu au donat Academiei Romane întregul ansamblu de clădiri, parcul şi viile pe care le deţineau la Urlaţi.

sursa: lovendal.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *