Cum poți transforma pesimismul în optimism
Studii din întreaga lume arată că oamenii sunt tot mai depresivi și găsesc tot mai greu temeiuri să scape de pesimism.
Totodată, cercetări ample arată că optimismul, convingerea că toate încercările vieții se vor sfârși cu bine, este legat direct de un risc mai redus de a dezvolta afecțiuni psihice, comcomitent cu creșterea șanselor de a avea o viață mai lungă.
Unul dintre cele mai mari studii a fost efectuat pe 70.000 de femei din Statele Unite de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard, iar concluziile sunt spectaculoase. Optimistele au un risc cu pana la 40% mai mic de a muri de accident vascular și boli de inimă, cu 38% mai mic de a muri de boli respiratorii, risc redus la jumatate ca o infecție să le fie fatală și cu 16% mai mică probabilitata de a pieri din cauza cancerului.
Medicii americani consideră că oamenii își pot îmbunătăți perspectiva de viață făcând câteva modificări simple în rutină. Este nevoie de un pic de voință, dar acesta este secretul unei sănătăți de invidiat. Un prim sfat este de a accentua aspectele pozitive ale vieții. Într-un mic jurnal, puteți sublinia lucrurile bune care s-au întâmplat, precum și lucrurile care v-au bucurat.
Gândiți-vă la ceea ce le-a generat și cum pot fi repetate. Apoi, dacă vă aflați într-o pasă negativă care durează de ceva vreme, recurgeți la un scurt-circuit: ascultați muzica preferată, recitiți o carte de dragoste cu final fericit sau luați legătura cu un bun prieten.
Mai departe: nu vă mai încruntați când nu puteți schimba turnura lucrurilor globale, tendințele negative din societate. In schimb puteți face ceva ce poate însemna o mică schimbare pozitivă, cum ar fi donarea de haine pentru o organizație nonguvernamentală, plantați un copac sau înscrieți-vă într-un club de voluntariat într-un program after-school.
Pe urmă, concentrați-vă în mod intenționat atenția asupra momentului prezent și acceptati-l, fără planuri pe termen lung și scenarii asupra a ceea ce ar putea să nu meargă bine. Există o mulțime de cărți și înregistrări video care vă pot ghida. Și, cel mai important, iubiți-vă mai mult!
Aveți grijă mai mare de corpul dumneavoastră, alegeți hrană de calitate, faceți 10 minute de mișcare pe zi dacă sunteți un sedentar prin definiție și dormiți suficient. Pe urmă, faceți bilanțul acestor 5 sfaturi și veți vedea ăa puteți merge mai departe, considerându-vă o persoană optimistă.
Sursa: realitatea.net