Cum să critici, fără sa insulți

insulte

loading...

Există două moduri în care poți critica pe cineva – o modalitate corectă și una greșită -, iar calea pe care o alegi face diferența. Cum probabil că ți s-a întâmplat și ție, uneori ești deschis la critici, iar alteori, cea mai mică critică te face să intri în pământ de rușine sau să devii extrem de defensiv și pus pe ceartă.

Punctul-cheie este ego-ul, pentru că el este partea care poate fi lezată. Adevărul nu are nevoie să fie protejat de lumea exterioară. Doar acest ego sau înveliș, proiecția felului în care ne-am dori să fim percepuți, poate fi rănit. Astfel, dacă lași la o parte ego-ul – adică faci să pară că problema nu e a lui, ci a ta -, nu va mai trebui să îți faci niciodată griji că îi vei răni sentimentele.

Soluția psihologică strategică

Faza 1. Construiește fundamentul

Tehnica funcționează astfel: mai întâi, spune-i acelei persoane că îți place cu adevărat sau apreciezi felul ei de a fi și ceea ce face ea. (Chiar dacă e vorba de ceea ce vrei tu să schimbi la ea.) Indiferent că e vorba de felul în care își asezonează mâncarea, de o poziție sexuală sau de felul în care își scrie rapoartele, spune-i că tu crezi cu adevărat că acel lucru pe care îl face e minunat.

Faza 2. Schimbă-ți planurile

Apoi, după ce trece puțin timp, spune-i acelei persoane că te-ai răzgândit și că ți-ar plăcea ca ea să facă sau să încerce să facă lucrurile altfel. Motivația ta poate să fie o informație nouă care ți-a parvenit – de exemplu, ai citit de curând un articol – sau doar dispoziția ta de a încerca ceva nou. În felul acesta, iei vina asupra ta. Nu mai este vorba de faptul că ea face ceva rău, astfel că nu se poate simți jignită. Mai degrabă tu ți-ai schimbat părerea. Acest lucru o elimină complet pe ea – și ego-ul ei – din ecuație. După cum vezi, prin faptul că faci ca problema să pară a fi a ta, și nu a ei, faci să fie aproape imposibil ca acea persoană să se simtă insultată.

Sursa: dr. David J. Lieberman, „Arta de a te înțelege bine cu toată lumea”, ed. Curtea Veche, 2008

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *