Cum să înfrunți ușor și simplu criticile absurde și enervante

critica-600x337

loading...

Ce faci când cineva te calcă pur și simplu pe nervi, adresându-ți critici absurde și comentând pe teme ridicole? Și mai ales când face asta cu un aer atât de amabil și superior, încât vrei să scapi cât mai repede de acolo, însă vrei s-o faci într-un mod politicos și fără să pari mai respingător decât persoana în cauză. De exemplu, soacra ta îți spune: „Știi, dragă, băieților mei le place mâncarea adevărată. Poate te-ar ajuta un curs de gătit”. Poate spune lucrul acesta ca să pară că îți este superioară sau, poate, este în parte sinceră. Ce faci în acest caz?

Soluția este foarte simplă. Îi mulțumești acelei persoane pentru sugestie și, mai târziu, te poți hotărî dacă să dai crezare celor spuse de ea. Câteodată este greu să separi mesajul de persoana care îl transmite, dar, atunci când reușești, poți chiar să descoperi un sfat util.

Primul nostru instinct este să devenim defensivi și să contrazicem acea persoană. Dar esențialul este că nimănui nu îi pasă. Mulțumește-i acelei persoane indiferent de cât de nebunească sau superioară este remarca sa. Dacă devii defensiv, vei ajunge în mod sigur la o ceartă. Și încearcă să îți dai seama că, dacă sfatul ei este menit mai mult să te umilească decât să te ajute, atunci acea persoană provine dintr-un mediu în care nu este apreciată și are nevoie să se poarte așa ca să se simtă bine în pielea ei. Arată-i compasiune și empatie și încearcă să te detașezi. Nu e nevoie să te cerți. Trebuie doar să vezi în această persoană un copil de șase ani cu probleme emoționale și să îi vorbești ca atare. Dacă are nevoie să îți spună ție astfel de lucruri ca să se simtă bine, atunci înseamnă că suferă. Din astfel de comentarii reiese suferința. Dacă te înfurii sau te enervezi, e ca și cum te-ai lua la trântă cu un bătrân de nouăzeci de ani care te provoacă la bătaie. În primul rând, indiferent de ceea ce se va întâmpla, tu nu ai cum să câștigi. În al doilea rând, ce ai avea de fapt de câștigat? Nu deveni defensiv. Nu îi da apă la moară. Spune simplu:

  1. Un sincer și direct mulțumesc.
  2. Pune o întrebare referitoare la cum și de ce respectiva persoană este atât de capabilă, dar fără să fii sarcastic!

Persoana care continuă să te denigreze verbal trebuie să fie tratată drept cineva care are probleme emoționale. Și cel mai important lucru, această strategie va pune capăt în cel mai scurt timp tuturor comentariilor viitoare ale acelei persoane.

Sursa: dr. David J. Lieberman, „Arta de a te înțelege bine cu toată lumea”, ed. Curtea Veche, 2008

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *