Cum se explică dispariţia subită a obiectelor din casă? Despre efectul DOPler

teleportare (1)

loading...

Efectul DOPler sau efectul dispariției obiectelor are loc mult mai des decât dorim sau putem să recunoaștem. Vă aduceți aminte de momentele acelea în care obiectele de prin casă precum cheile, telefonul mobil sau telecomanda dispar pur și simplu din casă, pentru a reapărea când le-ați căutat neîncetat pentru câteva minute bune? Deși v-ați uitat peste tot, parcă le-a înghițit pământul, însă când ați renunțat să le mai căutați acestea au apărut pur și simplu într-un loc foarte evident! Este aceasta o coincidență, o lipsă a concentrării de moment sau o concentrare aleatorie care v-a făcut să nu vedeți ceea ce se află în fața dumneavoastră? Sau… este vorba de un proces misterios?

Se întâmplă destul de des să căutați un obiect pe care l-ați folosit cu câteva minute în urmă și pe care știți că l-ați lăsat într-un loc anume, însă pe care nu îl mai găsiți nici măcar în apropierea locului în care vă amintiți că se află? După câteva încercări renunțați, însă exact în acel moment vedeți obiectul mult căutat? S-ar putea să fiți victima fenomenului DOP-ler (Dissapearing Object Phenomena – fenomenul obiectelor dispărute).

În general acest fenomen implică obiecte care tocmai au fost folosite, care au fost utilizate recent sau care sunt ținute de obicei într-un anume loc. Când o persoană merge să ia obiectul respectiv din locul în care acesta se află de obicei, își dă seama că acesta nu se mai află acolo. Nimeni altcineva nu folosește obiectul sau nu se află în casă, așa încât modul în care acesta a dispărut devine un mister indescifrabil pentru proprietarul său, care își iese din minți! Chiar dacă mai aduceți pe cineva să vă ajute să găsiți obiectul mult căutat, acesta pur și simplu nu este de găsit! La scurt timp însă, sau poate în ziua următoare, îl găsiți însă în locul în care îl țineți de obicei sau într-un loc destul de evident în care cu siguranță l-ați fi văzut și prima dată când ați căutat.

Ce se întâmplă aici? Cum a putut să dispară ceva? De ce și unde a dispărut? Cum a venit înapoi? Răspunsul la aceste întrebări este unul destul de simplu, existând câteva posibilități distincte care se întind de la obișnuit și până la paranormal sau chiar bizar.

Lipsa atenției

Când vorbim de efectul DOPler trebuie să luăm în considerare și efecte psihologice, unul dintre acestea fiind lipsa atenției. De multe ori, cei care relatează astfel de evenimente ciudate nu sunt decât victimele propriei minți, căci pur și simplu uită unde au pus un obiect pe care îl caută îndelung mai apoi.

Spre exemplu, o femeie își pune mereu peria de păr pe măsuța de machiaj, însă când o caută, aceasta nu se află acolo. O posibilă explicație este aceea că, fiind distrasă în timp ce o folosea, femeia a pus-o pe o altă masă sau a lăsat-o într-o altă cameră. În mod obișnuit, când aceasta merge să își ia peria din locul obișnuit, este uimită că nu o mai găsește acolo și se poate chiar întreba ce s-a întâmplat cu aceasta! O caută în locul obișnuit, pe măsuța de machiaj, în sertare, însă nu îi trece prin cap să o caute într-o altă cameră sau pe o altă masă pentru că obișnuința îi dictează că obiectul căutat se află în locul în care acesta se afla de obicei. Posibilitatea unui fenomen DOPler devine imposibilă în acest caz.

Împrumutarea unui obiect
În vederea găsirii unor fenomene DOPler adevărate trebuie avute în vedere o serie de întâmplări obișnuite care pot părea a fi fenomene ciudate, însă care nu sunt. O altă posibilitate obișnuită a pierderii unui obiect este împrumutarea acestuia de către o altă persoană care locuiește sub același acoperiș cu noi. Continuând cu exemplul de mai sus, se poate presupune că femeia locuiește împreună cu familia ei, cu copiii și soțul. Negăsind obiectul în locul său, ea începe să întrebe toți membrii familiei care se află acasa dacă au văzut peria de păr, iar fiica – cea care a luat peria și a folosit-o, însă care acum nu vrea să își supere mama, spune că nu a văzut-o, pândind momentul în care mama se află într-o altă cameră pentru a pune peria la locul din care a luat-o, creând în acest fel un mister de familie.

Posibilitatea de mai sus poate fi eliminată însă în cazul în care persoana locuiește singură sau dacă nu există nimeni în locuință când obiectul dispare. Primele două posibilități reprezintă cel mai adesea explicația cea mai plauzibilă a fenomenului obiectelor dispărute ce reapar în mod ciudat în locul din care au dispărut. Nu sunt deloc explicații intrigante, pline de mister, însă răspund practic unei situații probabile. Ce se întâmplă însă când paranormalul și ciudatul sunt implicate?

Dispariții paranormale

De multe ori se întâmplă ca obiectele lăsate moștenire în familie să aibă o „gândire” proprie. Spre exemplu, o femeie are toate cutiile de bijuterii și bijuteriile lăsate de bunica ei și deși nu își pune mereu bijuteriile în cutii după ce le folosește, le găsește a doua zi în locul în care acestea ar trebui să se afle.

Când fenomenul DOPler are loc, mulți oameni dau vina pe fantome, pe spirite. Activitatea paranormală include adesea efecte sonore, vizuale, mirosuri, muzică și mișcarea obiectelor. Când un obiect – precum în primul exemplu peria de păr – dispare, oamenii tind să asocieze dispariția sa cu un fenomen paranormal. Mulți pot să fie îndreptățiți să creada acest lucru, mai ales daca se petrece des și dacă obiectul pierdut nu este întotdeauna același. Dacă o persoană găsește obiectele de prin casă mutate în alte locuri sau dispărute frecvent, aceasta se poate confrunta cu o adevarată problema. În plus, dispariția obiectelor poate fi însoțită și de mirosuri ciudate, care nu ar exista în mod normal în locul în care obiectul ar fi trebuit să se afle, chiar și de zgomote ciudate.

Invizibilitatea temporara
Poate părea ciudat, însă efectul DOPler este adesea doar o lipsă de atenție sau un fenomen parapsihologic explicat în cele ce urmează. Luând exemplul femeii care își caută peria de păr ce a dispărut din locul său obișnuit, aceasta caută peria prin toată casa, însă nu o găsește și nu se află nimeni în casă care să fi schimbat locul său. După o vreme, peria se găsește din nou pe măsuța de machiaj. Ce s-a întâmplat? Iată o explicație destul de ciudată, însă posibilă: peria de păr a devenit invizibilă pentru cea care o caută. Nu există o ipoteză științifică legată de acest fenomen al obiectelor dispărute care să explice invizibilitatea temporară. O posibilă și foarte probabilă explicație a sa este chiar un fenomen psihologic: obiectul se află în locul obișnuit, însă atenția aceluia care îl caută este atât de divizată încât obiectul este pur și simplu trecut cu vederea, devenind invizibil.

Sursa: destepti.ro

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *