Cutremurele de pământ pot fi declanșate de unde acustice puternice, care se transmit prin sol. Va fi folosită această armă de distrugere în masă eficientă și puțin costisitoare?

cutremur-de-pamant

loading...

Cutremurele de pământ pot fi declanșate de undele sonore care reduc frecarea dintre falii. Aceasta este concluzia unei echipe internaționale de cercetători care a făcut experimente de laborator, care imita procesul miscării telurice.

Rezultatele susțin „fluidizarea acustică”, teoria despre cutremurele de declanșare, care caută să explice nasterea neașteptată a unor mișcări tectonice. Această cercetare ar putea ajuta, de asemenea, pentru a descoperi modul în care replicile sunt generate la intervale mari de cutremure pe care le preced.

Cutremurele mari sunt adesea urmate de un număr de cutremure mai mici – numite replici – care pot să apară în la mii de kilometri de epicentrul cutremurului inițial.  Modul în care aceste replici sunt declanșate rămâne un mister.

Teoria fluidizării acustice sugereaza ca undele seismice generate de cutremur inițial ar putea crea vibratii sonice care ar ajuta declanșarea mișcărilor tectonice minore ulterioare.

Aceste vibrații afectează aglomerările de rocă la interfața dintre două plăci generand alunecarea acestora. Ideea este că, vibrațiile influenteaza rocile mici , acestea comportadu-se  ca un fluid in cadere, lucru ce  genereaza alunecarea placilor mari.

Patul de bile

In noul lor studiu, cercetatorii au folosit un sistem de alunecare redus la scara pentru a investiga dacă undele acustice pot fi într-adevăr capabil să declanșeze cutremure. Modelul de laborator a fost compus din două plăci brute, presate împreună, între care se stabilesc un pat de bile.

Atunci când o tensiune de forfecare a fost aplicata sistemului model, cercetatorii au observat alunecarea majora si alunecări periodice, cum era de așteptat. Undele sonore la anumite frecvențe au fost aplicate sistemului și acest lucru a cauzat mișcările de alunecare. Echipa a constatat, de asemenea că alunecările premature au probabilitate mare sa apara cu undele sonore la intersectia acestora . Această observație este în concordanță cu teoria acustică-fluidizării.

„Fluidizarea acustica reduce presiunea de presare și sistemul devine brusc instabil, promovând  tranziția la o stare de fluid cum ar fi deblocată hârtia dintr-un top”, explică membru al echipei Eugenio Lippiello a doua Universitatea din Napoli. „

Lippiello si colegii sai au descoperit, de asemenea, că aceleași unde sonore induc spontan vibratii in masa modelului, chiar și atunci când se aplică nici un sun