De ce cresc unghiile?

unghii1

loading...

Te-ai intrebat vreodata de ce cresc unghiile la maini si picioare? Ei bine, in afara de teoria evolutei, un raspuns concret la aceasta intrebare inca nu exista, insa cu siguranta stim ca aceste “gheare” pe care omenirea le-a purtat de-a lungul timpului, si-au facut simtit ajutorul, la nevoie, in viata de zi cu zi.

Cresterea unghiilor
Adesea folosite la scarpinat, zgariat, decojirea fructelor si desfacerea ambalajelor sau nodurilor, unghiile sunt niste structuri de care nu ne putem lipsi in viata de zi cu zi.
In general, la persoanele sanatoase, keratina asigura rigiditatea si rezistenta unghiilor. Aceste unghii normale, au o rata de crestere de 0,1 mm in fiecare zi (2 -3 mm in fiecare luna), insa viteza lor de crestere mai depinde si de anotimp, factori ereditari si nivelul de activitate.
Cresterea unghiilor este adesea afectata de cantitatea necorespunzatoare a nutrientilor din organism. In general, unghiile slabite, fragile, predispuse la rupere, sau unghiile care cresc intr-un ritm lent, indica faptul ca starea de sanatate, in ansamblu, lasa de dorit.
Alti factori care afecteaza cresterea unghiilor: inaintarea in varsta, sarcina, diverse dezechilibre hormonale si tulburarile vasculare ale membrelor.

Pentru sanatatea unghiilor
Un stil de viata sanatos, asigura o rezistenta crescuta si un ritm de crestere normal al unghiilor. Alimentele care va aduc cantitati corespunzatoare de keratina in organism, sunt alimentele perfecte in tratarea unghiilor slabite (unghiile ca si firele de par, au un continut bogat de keratina – o proteina dura care confera acel aspect cornos). In acest sens, este indicat consumul de gelatina sau administrarea sulfatului de glucozamina (supra-alimentarea cu siliciu). O alta metoda traditionala folosita la intarirea unghiilor este inmuierea acestora intr-un ceai facut din coada-calului (planta ce contine siliciu natural).
De asemenea, pentru tratarea unghiilor predispuse la rupere, este indicata o alimentatie care sa includa vitamina B8 (biotina – cunoscuta pentru capacitatea sa de a consolida copitele animalelor). Aceasta vitamina se gaseste in abundenta in produsele lactate, in carne si in galbenusul de oua.

Cum si De ce cresc unghiile – Curiozitati
Unghiile cresc mai repede in anotimpurile calde;
Unghiile cresc mai repede ziua decat noaptea;
Unghiile cresc mai repede la barbati decat la femei;
In perioada sarcinii, unghiile femeilor cresc mai repede;
Unghiile cresc mai repede in perioada de recuperare, dupa o boala;
Unghiile mainilor cresc mai repede decat unghiile de la picioare;
Unghiile sunt generate de celule vii, insa ele sunt de fapt tesuturi moarte;
Cu cat este degetul mai lung, cu atat unghia creste mai repede;
Unghia creste cel mai repede la degetul mijlociu;
Recordul celor mai lungi unghii apartine unui indian – 121cm.

sursa: cerceteaza.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...