Descoperire uluitoare! Cât de rapid s-a refăcut viața în urma celei mai severe extincţii în masă
Un nou studiu arată că biodiversitatea s-a refăcut mult mai rapid în urma celei mai mari extincţii în masă din Permian-Triasic, acum 252 de milioane de ani.
Conform studiului, viaţa este mai capabilă să îşi revină după un eveniment catastrofal, relatează Science Alert.
În extincţia în masă care a marcat limita Permian-Triasic, de acum 252 de milioane de ani, a fost un cumul de evenimente catastrofale. În principal a fost vorba despre activitate vulcanică intensă şi efect de seră, în urma cărora 9 din 10 specii marine şi 7 din 10 specii terestre au dispărut.
Noua descoperire include un zăcământ fosilifer extrem de divers în apropierea Parisului, care a fost datat acum 250,6 milioane de ani, cu doar 1,3 milioane de ani după Marea Extincţie. Studiile precedente afirmă că viaţa s-a refăcut după 10-20 de milioane de ani de la extincţie.
Deşi este singura zonă descoperită atât de aproape de limita Permian-Triasic, diversitatea extrem de mare relevă că viaţa a trebuit să o ia aproape de la zero într-un timp foarte scurt.
Echipa condusă de paleontologul Daniel Stephen de la Utah Valley University a identificat 30 de specii diferite, precum rechini, calamari şi stele de mare (imaginile de mai jos).
Studiul relevă şi capacitatea ecosistemelor de a se reface, mai ales în contextul problemelor pe care le întâmpină biosfera în zilele noastre. Cu atâtea specii ameninţate de dispariţie, aceasta este o veste bună.
Sursa: descopera.ro