Descoperirea uluitoare a unei exoplanete. Ce a observat NASA

sistem-solar-465x390

loading...

Exoplaneta contrazice tot ce se știa până acum.
Planeta HAT-P-26b, aflată la o distanță de 437 de ani-lumină, este atât de ciudată încât astronomii credeau până acum că nu poate exista așa ceva.

Această exoplanetă face parte din categoria celor numite „Neptun fierbinte”, deoarece este la fel de masivă ca Neptun, însă orbitează mai aproape de steaua ei.

Astronomii au observat însă ceva neobișnuit în timp ce o studiau. Aceasta are o atmosferă care seamănă mai mult cu cea a lui Jupiter, contrazicând astfel tot ce știa despre planete.

Atmosfera ei conține mult mai puține elemente mai grele decât hidrogenul și heliul, față de ce așteptau experții să observe. De asemenea, ea conține mulți vapori de apă.

În mod normal, cu cât o planetă este mai mare, cu atât mai puține metale grele conține în atmosferă. HAT-P-26b însă este destul de mică și, cu toate acestea, atmosfera ei conține foarte puține metale grele, fiind formată în cea mai mare parte din hidrogen și heliu.

Cercetătorii nu au mai întâlnit până acum așa ceva. Este adevărat însă că toate informațiile de care dispun ei se bazează pe observațiile făcute doar în sistemul nostru solar.

Aceasta este dovada că planetele din alte sisteme solare pot fi foarte diferite de ceea ce credem noi că este posibil sau imposibil.

Descoperirea este neașteptată și îmbucurătoare, pentru că astfel astronomii au ocazia să învețe mai multe despre atmosfera altor planete și despre modul în care s-au format acestea, dincolo de sistemul nostru solar.

La mare distanță de noi, planetele s-au format și au evoluat foarte diferit, spune David Sing, de la Universitatea Exeter, unul dintre autorii acestei descoperiri.

La rândul său, Hannah Wakeford, de la NASA Goddard Space Flight Center, precizează că această descoperire contrazice tot ce credeau astronomii despre atmosfera planetelor.

Sursa: yoda.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *