Dureri de cap? Află cauza lor

durere_de_cap_65880700

loading...

Când vine vorba de tratarea durerilor de cap, pentru a începe, totul depinde de ce tip de durere de cap ai. Şi deşi unele tipuri de dureri de cap sunt foarte diferite – migrenele sunt unicul tip de dureri de cap însoţite de simptome senzoriale cunoscute ca aura, de exemplu – altele împărtăşesc simptome şi declanşatori comuni şi sunt frecvent diagnosticate greşit.

Cel puţin acasă. Ce ne spune Robert Cowan, doctor în medicină, profesor de neurologie şi director al programului pentru dureri de cap de la Stanford University: prea adesea un pacient vine pretinzând dureri de sinusuri, fără nici o congestionare, febră sau alte simptome ale unei adevărate infecţii. Cel mai probabil este de fapt o migrenă, spune el, şi “toate antibioticele din lume nu o să ajute”.

Cel mai comun tip de dureri de cap este tensiunea intracraniană, spune Cowan, produsă de stres, anxietate, alcool, solicitări oculare, ca şi de alţi declanşatori. Dureri de cap cluster (grupate) şi durerile de cap provocate de excesul medicamentos (anterior cunoscute drept “de recul”), sunt de asemenea relativ obişnuite. Durerile de sinus sunt mult mai rare, spune el, dar nu aşa de rare ca mult mai problematicele sindroame pe care le-a tratat Cowan, inclusiv SUNCT, în care pacienţii experimentează scurte dureri înţepătoare chiar şi de sute de ori pe zi, şi care necesită medicaţie intravenoasă. Desigur, capul s-ar putea să te doară ca urmare a unei traume directe, cum ar fi un accident de maşină sau sportiv, spune Dawn C. Buse, profesor asociat de neurologie la Albert Einstein College of Medicine al universităţii Yeshiva şi director de medicină comportamentală la Centrul pentru Dureri de Cap Montefiore. Alte experienţe care sunt cunoscute ca dureri de cap datorate supraîncordarii, spune ea, pot interveni după tuse, exerciţii fizice sau chiar sex.

Deşi un specialist în dureri de cap s-ar putea să nu fie cea mai bună opţiune pentru un diagnostic corect, cunoaşterea răspunsurilor la câteva întrebări cheie te-ar putea ajuta pe tine şi pe doctorul tău pentru a ajunge la tratamentul corect. “Este într-adevăr de ajutor să ai organizată o anamneză (descriere cronologică a simptomelor) a durerilor de cap”, spune Cowan. Cunoaşterea despre cât de mult durează durerile de cap, cât de severe sunt, cât de frecvenţe şi ce le declanşează, poate crea o imagine pentru doctorul tău, atunci când tu nu experimentezi durerile. “Trebuie să acorzi atenţie vieţii tale”, spune el, întocmai precum o persoană cu astm care trebuie să acorde atenţie vremii când face mişcare pe afară, spune el.

Mai jos sunt câteva dintre întrebările cruciale pe care ar trebui să le urmăreşti atunci când vine vorba de durerile tale de cap – şi o imagine de bază despre ce ar putea însemna răspunsurile.

Unde sunt localizate durerile de cap?

Peste tot  – legate de tensiune sau prea multe medicamente luate

Într-o parte – migrene

În ochi sau în spatele ochilor – migrene sau sinus

Frunte – Sinus

Cum se simte durerea?

Zvâcnire – migrenă

Presiune – tensiune

Adâncă – sinus

Amorţită – tensiune sau exces de medicamente

Când apar durerile de cap?

Dimineaţa – exces de medicamente

Gradual de-a lungul zilei – tensiune

Aleatoriu – migrenă

Cât de des apar durerile de cap?

1-6 zile/lună – migrenă

1-7 zile/săptămână – tensiune

Mai des de atât – exces de medicamente

Sursa: viataverdeviu.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *