E bine de știut! Greșeli frecvente de exprimare

gramatica

loading...

Limba română se dovedește destul de dificilă pentru mulți dintre români. Spre exemplu, următoarea propoziție ,,Dragele mele vroiam să vorbim vizavi de Ionuț” conține 3 dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale.

1.DRAGELE vs DRAGILE

Deși pare nefiresc, ‘dragele mele’ este una dintre cele mai des întâlnite formulări greșite din limba română. Potrivit normelor academice DOOM2, adjectivul “drag” are ca formă feminină cuvântul “dragă” (baiat drag – fata dragă). La plural, forma cuvântului “dragă” devine “dragi”, nicidecum “drage”. Așadar, corect este să spunem dragile mele colege și nu dragele mele colege.

2. VROIAM vs VREAM

Verbul „a vrea“ este unul cu probleme, pentru că o mulţime de oameni spun „vroiam“. De fapt, forma corectă este „eu vream“.

3.VIZAVI

Auzim deseori: „L-am auzit discutând vizavi de această problemă“. Este greşit pentru că „vizavi“ se foloseşte doar în context spaţial. Exemplu corect: „Casa mea este vizavi de magazinul lui Andrei“.

4.ȚIGARE vs ȚIGARĂ

Deseori, oamenii folosesc „ţigare“. Corect este „ţigară“.

5. A REALIZA

Verbul „a realiza“ este folosit deseori greşit. De fapt, acest verb nu poate fi utilizat cu sensul de „a înţelege“. Exemplu: „Tu realizezi ce se întâmplă?“. Specialiştii susţin că „a realiza“ poate fi utilizat cu sensul de a crea ceva. Exemplu: „Am realizat o casă cu trei etaje şi piscină“.

6. PATETIC

O mulţime de bucureştenii folosesc greşit cuvântul „patetic“. De cele mai multe ori, aceştia îl asociază cu ceva rău, malefic. În realitate, „patetic“ înseamnă plin de patos.

7. AȘAZĂ vs AȘEAZĂ
Foarte mulţi oameni nu ştiu că verbul „a aşeza“ se scrie, la persoana a treia, „aşază“, nu „aşează“.

8. GENOFLEXIUNE vs GENUFLEXIUNE
Nu de puţine ori se întâmplă să auzim de la bucureşteni „genoflexiune“. Nu sunt mulţi cei care ştiu că forma corectă este „genuflexiune“.

9. SERVICI vs SERVICIU

Un alt cuvânt care deseori este folosit greşit este „serviciu“. De cele mai multe ori oamenii uită să mai scrie şi să mai pronunţe „u“ la sfârşit şi ajung la forma greşită.

10. CARE

Probabil una dintre cele mai frecvente greşeli este neutilizarea prepoziţiei „pe“ înaintea pronumelui relativ «care» cu funcţie sintactică de complement direct.

11. SERVIM MASA

Se întâmplă des să auziţi oameni care spun că „servesc masa“. De fapt, cei care „servesc“ sunt ospătarii, iar cei care se bucură de bucate „mănâncă“.

12. ÎMI CER SCUZE

În primul rând, dacă spui „îmi cer scuze“ înseamnă că îţi ceri singur. În momentul în care te adresezi altei persoane ar trebui să spui „îţi cer scuze“. Desigur, scuzele nu se cer. Ele se prezintă. Mai bine folosiţi „îţi cer iertare“.

13. ÎNSUMI vs INSĂMI

Unii nu ştiu să utilizeze corect cele două pronume. Forma corectă (la persoana I, masculin, singular) este: „eu însumi“, în timp ce la feminin forma corectă este: „eu însămi“.

14. LINOLEU vs LINOLEUM

O altă problemă pe care o am oamenii ţine de scrierea şi pronunţarea cuvântului „linoleum“.

15. AM LUAT LA CUNOȘTINȚĂ vs AM LUAT LA CUNOȘTIINȚĂ

Formularea corectă este „am luat cunoştinţă (de ceva)“.

16. ȘTINȚĂ vs ȘTIINȚĂ

Nu puţini sunt cei care scriu „ştiinţă“ cu un singur „i“. Corect, acest cuvânt se scrie întotdeauna cu doi „i“.

17. A TRANVERSA vs A TRAVERSA

Mulţi oameni spun că urmează „să tranverseze“ strada. De fapt, corect ar fi s-o „traverseze“.

18. DATORITĂ vs DIN CAUZA

Foarte mulţi oameni au dificultăţi în a utiliza corecte „datorită“ şi „din cauza“. Explicaţia este foarte simplă: se foloseşte „datorită“ când facem referire la un eveniment fericit, la un efect benefic, în timp ce „din cauza“ se foloseşte în momentul în care efectul acţiunii a fost unul negativ.

Sursa: zdt.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *