Evenimentele istorice ale zilei de 29 septembrie
106 î.Hr.: S-a nascut Pompei cel Mare, consul al Romei; (d. 48 î.Hr.).
440: Leon I este ales papă.
855: A decedat împăratul romano-german Lothar I. A fost fiul cel mare al lui Ludovic cel Pios, rege al Italiei (818–855) și imparat al Imperiului Carolingian (840–855). Din anul 843, după Tratatul de la Verdun, a fost si rege al Franciei de Mijloc.
855: Benedict al III-lea evine papă.
1227. Frederic al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, este excomunicat de Papa Grigore al IX-lea pentru vina de a fi participat la Cruciade.
1364: In bătălia de la Auray, forțele anglo – bretone le inving pe cele franceze. Este sfârşitul Războiului Breton de Succesiune, în 1365 fiind semnat Tratatul de la Guerande.
1511: S-a nascut Miguel Servet, cunoscut și ca Miguel de Villanueva (d. 27 octombrie 1553), teolog, medic si umanist spaniol, preocupat de astronomie, geografie,anatomie, studiul biblic si jurisprudenta În medicină, Miguel Servet a fost descoperitorul circulației pulmonare (mica circulație). Ca teolog, Miguel Servet a fost un protestant radical, refuzând să accepte dogma Trinității (Sfanta Treime).
1518. S-a născut pictorul italian Tintoretto, unul dintre cei mai mari reprezentanți ai școlii venețiene de pictură.
1547. S-a născut Miguel de Cervantes, scriitor spaniol, autorul celebrului roman “Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha” (d. 1616).
1571. S-a născut artistul italian Caravaggio, unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură.
1703: S-a nascut pictorul francez Francois Boucher; (d.30 mai 1770). A fost un reprezentant al stilului rococco , portretist remarcabil, renumit pentru picturile sale idilice și senzuale, cu tematică bucolică sau alegorica.
1758. S-a născut amiralul britanic Horatio Nelson (d. 1805).
1760. Fortăreața Detroit, în frunte cu maiorul Robert Rogers, se predă fără luptă împotriva trupelor britanice, aceasta fiind ultima fortăreață franceză în America de Nord.
1812: S-a nascut Eudoxiu Hurmuzachi, istoric, membru al Societăţii Academice Române. Eudoxiu baron de Hurmuzachi (n.29 septembrie 1812 Cernauca, Cernauti -d. 29 ianuarie/ 10 februarie 1874, Cernauti), a fost un istoric, politician austriac (mareșal al Ducatului Bucovinei) și patriot român, care a luptat pentru drepturile românilor din Imperiul habsburgic. Documentele de arhivă, peste 6 000 la număr, strânse în cercetările pe care acestea le-a întreprins, constituie fondul de documente care-i poartă numele – “Colecţia Hurmuzaki”.
1829: Este infiintata Politia Metropolitana din Londra,care va deveni cunoscuta mai târziu sub numele de Scotland Yard.
1864. S-a născut scriitorul, filosoful şi dramaturgul Miguel de Unamuno, iniţiator al existenţialismului în Spania.
1885. La Blackpool, în Anglia, s-a dat în folosință una dintre primele linii de tramvai electric din lume.
1888: S-a născut lingvistul şi filologul Iorgu Iordan (29 septembrie/11 septembrie), membru al Academiei Române, întemeietor al Institutului de Filologie Română “Al. Philippide” din Iaşi, al Societăţii române de lingvistică romanică, pe care a condus-o până la sfârşitul vieţii. A fost preşedinte şi vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru UNESCO şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţilor din Berlin, Budapesta, Montpellier, Roma, Iaşi (m. 20 septembrie 1986).
1888. A murit poeta Iulia Haşdeu, fiica scriitorului B.P. Haşdeu.
1901. S-a născut fizicianul Enrico Fermi, laureat Nobel, membru de onoare străin al Academiei Române. A condus lucrările de construcţie a primului reactor nuclear la Universitatea din Chicago şi a realizat primele cercetări în domeniul fisiunii nucleare, contribuind la construcţia bombei atomice în proiectul Manhattan.
1902. A murit scriitorul Émile Zola. Zola și-a riscat cariera, libertatea și viața prin publicarea manifestului său J’acusse (Acuz!) pe prima pagină a cotidianului parizian L’Aurore, condus de Ernest Vaughan și Georges Clemenceau. Articolul, formulat ca o scrisoare deschisă către președintele republicii Félix Faure, acuza guvernul francez de antisemitism și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu Alfred Dreyfus, încarcerat pe nedrept pentru spionaj în Insula Diavolului.
Zola a fost judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia. Datorită scriitorului, Afacerea Dreyfus a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și dreyfusarzii liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății.
1910. S-a născut teologul și pictorul Arsenie Boca. A fost unul din martirii Gulagului românesc, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și Oradea. Este considerat de către unii din ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănastirea Prislop, din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.
1911: Italia declară război Imperiului Otoman, după expirarea ultimatumului privind predarea orașului Tripoli din Libia.
1912. S-a născut regizorul Michelangelo Antonioni („Blow Up”, „Deşertul roşu”, „Dincolo de nori”, „Ultimul tango la Paris”) (decedat 2007).
1913. A murit inginerul german Rudolf Diesel (născut 1858), inventatorul motorului care îi poartă numele, brevetat în 1892.
1918: A fost adoptată declaraţia redactată de Vasile Goldiş, privind hotărîrea naţiunii române din Transilvania, de a se aşeza “printre naţiunile libere“. Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, adoptă în unanimitate o declaraţie redactată de Vasile Goldiş privind hotărîrea naţiunii române din Transilvania, de a se aşeza “printre naţiunile libere” (în temeiul dreptului naţional ca fiecare naţiune să dispună liber de soarta sa). Se constituie un “Comitet de acţiune“, cu sediul la Arad, avîndu-l în frunte pe Vasile Goldiş.
1927: A decedat Willem Einthoven, fiziolog olandez, laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe anul 1927, pentru inventarea electrocardiografului; (n.21.05.1860).
1929: S-a născut Eugen Preda, publicist şi comentator de radio, primul director general al Radiodifuziunii Române după decembrie 1989 (ianuarie 1990-septembrie 1994); (m. 27 iulie 2000).
1931: S-a nascut Anita Ekberg, actrita suedeza, sex-simbol al anilor 60, descoperită de regizorul italian Federico Fellini (“La dolce vita”, “Ispitele doctorului Antonio”). Din 2011, actrita traieste retras intr-un azil pentru persoane in varsta, beneficiind de un ajutor financiar din partea Fundatiei Federico Fellini.
1938. Semnarea Acordului de la München (Münchner Abkommen). Marea Britanie, Franța și Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți (Sudetenland) din Cehoslovacia către Germania.
1943. S-a născut fostul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa, laureat al Premiului Nobel, cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność).
1954: Douăsprezece țări au semnat un acord privind înființarea Consiliului European pentru Cercetare Nucleară, care a devenit cel mai mare laborator de fizica particulelor din lume.
1955: Premiera mondială a operei Îngerul aprins, de Serghei Prokofiev are loc la Teatro La Fenice din Veneția.
1957: În Kyshtym, Uniunea Sovietică, explodează un tank cu substanță radioactivă. Numărul morților e necunoscut. 10 000 locuitori au trebuit evacuați.
1962: Canada lansează pe orbită satelitul Alouette 1, stabilind o premieră: acesta era primul satelit lansat de un alt stat în afară de SUA și URSS.
1968: Premiera mondială a operei Ulisse, de Luigi Dallapiccola are loc la Opera din Berlin.
1983: Premiera mondială a operei III. Symphonie, de Witold Lutosławski are loc în Chicago.
1993: Un cutremur de 6,2 în regiunea Latur/Killari, India, soldat cu 9.751 morți.
2000: Patriotul roman moldovean Ilie Ilaşcu, întemniţat la Tiraspol, a primit cetăţenia română. A fost eliberat din inchisoarea separatistilor transnistreni la 6 mai 2001.
2001. A încetat din viaţă scriitorul și poetul român Gellu Naum.
2010. A murit actorul american Tony Curtis.
2011: A încetat din viaţă cântăreaţa americană Sylvia Robinson, supranumită “mama hip hop-ului”; (n. 6 martie 1936). A fondat grupul The Sugar Hill Gang si primul sau hit a fost “Pillow Talk”; (1973)
Surse: romanialibera.ro, unitischimbam.ro