Greșeli frecvente în dezvoltarea spirituală. Boli care se transmit spiritual
Viața spirituală este la fel de importantă precum orice altă parte a existenței umane. Pentru a fi sănătoși avem nevoie de un echilibru între diferitele stări umane și dacă obținem un echilibru, reușim să ducem o viață frumoasă și lipsită de griji și probleme.
Se întâmplă însă ca anumite așa-zise boli să fie susceptibile oamenilor din punct de vedere spiritual. Iată zece din cele mai comune „boli spirituale” care se transmit de la om la om:
Complexul oamenilor aleși nu este limitat anumitor religii, găsindu-se în prezent în întreaga lume în diferite forme. Această „boală” presupune ca cei care suferă de ea să se considere ca aparținând unui grup select de oameni evoluați spiritual, puternici și iluminați, care sunt mai buni decât restul oamenilor. Există o distincție destul de mare între cei care și-au găsit cu adevărat calea cea dreaptă și comunitatea potrivită și cei care se cred Cei Aleși.
Mintea de grup reprezintă un fel de boală spirituală care presupune ca indivizii să fie co-dependenți în mod tradițional unii de alții. Se mai intitulează mentalitate cultică sau boală ashram și include membrii unui grup spiritual care se pun de acord în mod inconștient și subtil cu privire la modurile corecte de gândire, vorbire, îmbrăcat și modul corect de comportament. Indivizii și grupurile „infectate” de această boală spirituală îi îndepărtează pe ceilalți și atitudinile și circumstanțele care nu sunt în conformitate cu regulile știute ale grupului.
O altă boală spirituală care „infectează” tot mai mulți oameni este mândria spirituală. Aceasta se naște când practicantul, după ani întregi de efort spiritual, atinge un anumit grad de inteligență și folosește această dezvoltare spirituală pentru a justifica negarea oricărei alte experiențe noi. Acest simțământ de superioritate spirituală este un simptom al acestei boli. Se manifestă drept un sentiment subtil de „sunt mai bun, mai înțelept și deasupra altora pentru că sunt spiritual”.
Producția în masă de învățători spirituali dăunează foarte mult spiritualității pentru că majoritatea acestora îi învață pe oameni să se creada iluminați spiritual deși nu se află deloc aproape. Marea problemă a acestor învățători spirituali nu este doar că îi învață greșit pe alții, ci și că ei se consideră pe nedrept iluminați.
Ego-ul spiritualizat are loc când personalitatea egoistă devine impregnată complet cu idei și concepte spirituale. Rezultatul este o structură individuală spiritualizată care îi face pe oameni invulnerabili la ajutor, sfaturi și feedback. Oamenii cu un ego spiritualizat devin imuni și impenetrabili și nu mai pot crește din punct de vedere spiritual.
Motivațiile confuze sunt boli care se transmit spiritual pentru că, deși dorința oamenilor de a crește este pură și ingenuă, aceasta adesea se amestecă cu motivații pământești precum cea de a fi iubiți, de a aparține cuiva și de a umple propriile goluri sufletești. Motivațiile confuze se manifestă și prin credința că o cale spirituală va înlătura suferința și ambițiile spirituale în speranța că vom deveni speciali și aleși pentru un țel iluminat.
Spiritualitatea falsă este o altă boală ce poate „infecta” oamenii la nivel spiritual, aceasta manifestându-se prin tendința oamenilor de a vorbi, de a se îmbrăca și de a se comporta așa cum își imaginează ei că se comportă o persoană iluminată. Acest fel de spiritualitate mimată imită realizarea spirituală în modul în care și materialele de imitație imită pieile reale de animale.
Spiritualitatea fast food reprezintă acel moment în care spiritualitatea ingenuă se amestecă cu cultura ce celebrează viteza, multitaskingul și gratificarea instantă, iar rezultatul acesteia este un melanj de mimicism și falsitate. Este un produs al fanteziei ideii că eliberarea de suferință a condiției umane poate fi rapidă și ușoară. Transformarea spirituală nu poate fi avută rapid și simplu de către nimeni.
O ultimă boală care se transmite pe cale spirituală este virusul credinței în iluminare totală. Acest tip de boală oprește evoluția spirituală a oamenilor pentru că în încercarea de a ajunge la finalul călătoriei spirituale, oamenii cred că și-au încheiat călătoria spirituală în întregime, iar progresul spiritual este oprit pentru că această credință devine cristalizată în psihicul uman. Cei care încep să creadă că au ajuns la capătul drumului spiritual nu vor mai putea să se dezvolte.
Sursa: destepti.ro