În spatele ușilor închise. Documente declasificate
În timpul războiului rece, SUA aveau un plan bine stabilit cu privire la o ripostă nucleară, în cazul unui conflict cu URSS.
NSA, Agenția pentru Securitate Națională, a declasificat documente cu privire la un posibil atac nuclear.
SUA aveau mai multe ținte, orașe, care ar fi trebuit să fie atacate cu bombe atomice.
În Germania, cea mai importantă țintă era Berlinul și alte cinci orașe. În Polonia era Varșovia, în URSS, vorbim despre Moscova și Sankt Petresburg și alte șapte orașe.
Documentele fac referire și la România. Orașele care ar fi fost bombardate sunt Alba Iulia, Moinești, Pașcani, Sfântu Gheorghe, Ciceu și Vulcan.
Bombele utilizate erau de 4000 de ori mai puternice față de cea folosită la Hiroshima, unde au fost 150000 de victime.
Un alt document declasificat a fost întocmit în anul 1975, atunci când România a primit clauza națiunii celei mai favorizate. În schimb, România trebuia să acorde evreilor posibilitatea de a imigra în Israel și SUA.
Într-un alt document, din 13 august 1974, Ceaușescu își exprimă dorința de a cumpăra rachete de la americani, cu toate că România făcea parte din Pactul de la Varșovia.
Un conflict care se putea solda cu un atac nuclear s-a produs în anul 1969, atunci când Coreea de Nord a doborât un avion de spionaj american, care survola Marea Japoniei. Atunci au murit 31 de persoane.
Președintele Nixon a fost la un pas să declanșeze un război nuclear împotriva nord coreenilor. Consilierii săi l-au sfătuit să nu declanșeze un război, care ar fi devenit mondial.
Un alt document declasificat se referă la puterea nucleară a Israelului. În orașul Dimona se afla un arsenal nuclear de 300 de focoase.
Un alt document declasificat se referă la utilizarea ca experiment a drogurilor pe cetățenii americani, dar și despre falsificarea unor evenimente din Golful Tonkin și care au dus la declanșarea războiului din Vietnam.
Într-un alt document emis în anul 1972, Ceaușescu îl informa pe președintele SUA că președintele nord coreean dorește o întâlnire confidențială.
Ceaușescu își manifesta disponibilitatea de a fi intermediar în această întâlnire. SUA l-a refuzat politicos.
Sursa: efemeride.ro