Istoria premiilor Nobel

premiul_nobel

loading...

Premiile Nobel au fost create de savantul şi omul de afaceri suedez Alfred Nobel – inventatorul dinamitei – care, în testamentul său, a cerut ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an “sub formă de premii, celor care în anul precedent au adus cele mai mari servicii umanităţii”.

Aceste premii se acordă numai în următoarele domenii: fizică, chimie, psihologie sau medicină, literatură şi pace. Banca Naţională a Suediei (cea mai veche bancă centrală din lume) a instituit, în memoria lui Alfred Nobel, un Premiu pentru Economie; acesta, deşi nu este un premiu Nobel, este prezentat alături de celelalte premii Nobel. Pentru matematică nu există un premiu Nobel, există doar un echivalent al premiului Nobel, care se numeşte Medalia Fields.

Faimoasele premii Nobel, împreună cu Premiul pentru Economie, se decernează în fiecare an la Stockholm, capitala Suediei, cu excepţia Premiului Nobel pentru Pace, care este decernat la Oslo, capitala Norvegiei. Premiile Nobel sunt acordate indiferent de naţionalitate şi nu pot fi acordate postmortem şi nici unui grup mai mare de 3 persoane. Premiile Nobel constau dintr-o medalie de aur, o diplomă şi o sumă de bani, care la început era în valoare de 40.000 dolari SUA, iar apoi a crescut la 1,4 milioane de dolari SUA.

Statistici: Între anii 1901 şi 2009 au fost acordate în total 537 de premii Nobel (inclusiv premiile pentru economie) unui număr de 829 de laureaţi – 806 persoane şi 23 de organizaţii. Dintre acestea doar 41 de premii au fost acordate femeilor.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a primit de 3 ori Premiul Nobel pentru Pace, Linus Pauling este singura persoană care a primit 2 premii Nobel complete (pentru chimie – 1954 şi pace – 1962), iar Marie Curie este singura femeie care a primit 2 premii Nobel (fizică – 1903 şi chimie – 1911). Doi laureaţi ai premiului Nobel au refuzat premiile, iar alţi patru laureaţi au fost forţaţi de autorităţi să refuze premiile obţinute.

Cel mai tânăr laureat al premiului Nobel avea 25 de ani, iar cel mai bătrân 90 de ani, când au primit premiile. SUA au cel mai mare număr de laureaţi ai premiului Nobel – 260, iar Franţa deţine cel mai mare număr de laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură – 12.

Din 1901 şi până în prezent, sunt unii ani în care nu au mai fost decernate premiile Nobel (în total 50 de premii). Majoritatea premiilor anulate au fost în timpul celor două războaie mondiale.

Albert Einstein a câştigat premiul Nobel pentru lucrarea sa despre efectul fotoelectric din anul 1921. Einstein nu a fost prezent să-şi ridice premiul său Nobel în decembrie 1922 deoarece era plecat într-o excursie în Japonia.

Thomas Edison şi Nikola Tesla, deşi au fost nominalizaţi ca potenţiali laureaţi ai premiilor Nobel din anul 1915, niciunul dintre ei nu a fost laureat, în ciuda contribuţiilor ştiinţifice majore ale fiecăruia. Aceştia au refuzat să primească premiul Nobel în cazul în care fiecare dintre ei ar fi fost nominalizat să primească primul acest premiu, întrucât ar fi minimalizat valoarea celuilalt.

Sursa: ArtaCunoasterii.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *