Legenda ”Fântânii tinereții!
Dorința tinereții veșnice este într-adevăr una foarte veche. Mitul unei fântâni sau al unui izvor cu apă care oferă nu numai tinereţe, ci, de asemenea, şi viață veșnică a fost cunoscut în multe culturi de milenii întregi și reprezintă un motiv popular în diferite mitologii și religii.
Herodot (484 î.Hr. – 425 î.Hr.) menționează “Fântâna Tinereţii Veşnice” în povestea sa privind Etiopienii, atunci când a vorbit despre durata de viaţă extrem de lungă a unor oameni numiţi Macrobieni, un trib legendar de Etiopia. În lucrarea sa “Istorii”, despre tradiții străvechi, geografie și războiul greco-persan, Herodot a povestit cum regele Etiopiei a atins durata medie de viață a unui persan, de doar 80 de ani; cei mai mulţi dintre etiopeni trăiesc până la 120 de ani, unii trecând chiar şi dincolo de această vârstă.
“Fântâna Tinereții” este, de asemenea, menționată în cronicile vieții și călătoriilor lui Alexandru cel Mare, cel care a cucerit cea mai mare parte a lumii înainte de a muri în jurul anului 323 î.Hr. În conformitate cu Sura 18 în Coran, Alexandru căuta “Fântâna Tinereţii” (apa vieții), dar, din păcate apa poate oferi doar viață veşnică, nu şi întinerire. În timpul vieții sale foarte scurte (a murit la vârsta de 32 de ani), Alexandru a căutat paradisul pe Pământ, tinereţea veşnică şi nemurirea, dar nu a găsit nimic.
Locuitorii din zona Caraibelor cred că un izvor cu proprietăți magice a existat într-o țară mitică numit Bimini. Zecharia Sitchin scrie în lucrarea sa “Scara către paradis” cum Juan Ponce de Leon, un cuceritor din Spania, a pornit într-o călătorie lungă pentru a găsi “Fântâna Tinereţii”, în martie 1513. Ferdinand, regele Spaniei, i-a acordat lui Ponce de Leon un brevet de descoperire (din data de 23 februarie 1512), care autorizează o expediţie din insula Hispaniola de nord. Amiralitatea a fost obligată să-l asiste pe Ponce de Leon și să-i pună la dispoziţie cele mai bune nave si marinari, pentru a putea descoperi fără întârziere insula Bimini.
Dar descoperirea acestei insule nu a fost o sarcină ușoară, deoarece sunt sute de insule în zona Caraibelor. Apele din fiecare flux au fost degustate și băute, dar fără efecte evidente. În Duminica Floriilor, (Pasca de Flores în limba spaniolă) a fost văzută o linie de coastă. Ponce de Leon a numit “insula” Florida. Navigând de-a lungul coastei și debarcând tot timpul, el și oamenii lui au căutat în junglă și au băut din apele izvoarelor. Dar niciunul din izvoare nu părea să împlinească miracolul așteptat. Mai mulţi indieni au fost întrebaţi; unii păreau neobișnuit de tineri pentru vârstele lor înaintate pretinse de ei.
În 1521, Juan Ponce de Leon a pornit într-o altă călătorie pe mare pentru a căuta Fântâna Tinereţii. Dar degeaba. În loc de tinereţe veşnică, Ponce de Leon şi-a găsit moartea printr-o săgeată indiană.
Deși trăim într-o societate cu acces la Internet, dorința de a găsi o “Fântână a Tinereţii” a rămas. Că există sau nu, nu se ştie, dar deocamdată singura modalitate de a încetini procesul de îmbătrânire este aceea de a folosi produse anti-îmbătrânire şi de a mânca alimente sănătoase.
Fântâna tinereţii se află chiar la nivelul creierului nostru
Cercetătorii s-au concentrat asupra relaţiei dintre această regiune a creierului şi procesul de îmbătrânire. Ei au putut observa efectul activării căii unei proteine complexe în hipotalamusul şoarecilor de laborator. Rezultatul experimentului a arătat o accelerare a procesului de îmbătrânire, rezultat ce a fost testat atât prin teste psihologice şi cognitive, dar şi de comportament. Pe de altă parte, blocarea acestei căi spre hipotalamus a crescut longevitatea cu aproximativ 20 de procente.
De asemenea, activarea căii hipotalamusului a produs o scădere a nivelului hormonului gonadotropină, produs în hipotalamus. În urma studiului, cercetătorii au putut observa faptul că, injecţiile cu acest hormon au ajutat la prevenirea neurogenezei defectuase, aflată în strânsă legătură cu procesul de îmbătrânire.
Autorul studiului, profesorul Dongsheng Cai, de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din Statele Unite, este de părere că această cercetare arată faptul că multe aspecte legate de procesul de îmbătrânire sunt strâns legate de hipotalamus. El s-a declarat entuziasmat de posibilitatea de a putea încetini procesul de îmbătrânire, chiar dacă momentan acesta nu a fost studiat decât în cazul şoarecilor de laborator. Mai mult, profesorul Cai consideră că descoperirile legate de hipotalamus şi de îmbunătăţirea neurogenezei ar putea constitui soluţii de prelungire a vieţii, dar şi de tratare a bolilor produse de procesul de îmbătrânire.
surse:lovendal.ro, semneletimpului.ro