Lipsa somnului, amenințare pentru organism
Organismul are nevoie de somn în aceeași măsură în care are nevoie de hrană, apă și aer. S-au făcut numeroase studii care au demonstrat importanța somnului și faptul că cele 7-8 ore de odihnă mențin și îmbunătățesc starea de sănătate și starea psihică. Așa se explică de ce după o noapte de somn liniștit ne trezim plini de energie, cu un tonus bun și cu mintea odihnită. La polul opus se regăsesc cei care dorm 5 ore pe noapte sau mai puțin. Aceștia poate nu vor resimți efectele negative ale lipsei de somn imediat, însă, în timp, sunt predispuși la irascibilitate, imposibilitatea de a se concentra și de a fi performanți la serviciu și la o stare de rău general.
Ce înseamnă un somn de calitate
Chiar și perioadele mici de somn insuficient pot crește tensiunea arterială. În schimb, tulburările de somn cronice au fost corelate cu depresia, anxietatea și anumite afecțiuni mentale. Așadar, aflați beneficiile unui somn de calitate:
- Somnul menține inima sănătoasă și ajută la reducerea acțiunii stresului asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, respectarea unui program fix de odihnă ajută la diminuarea markerilor inflamatori din organism. Aceștia sunt implicați și în apariția accidentelor vasculare cerebrale și a infarctului miocardic.
- Somnul combate efectele stresului zilnic. Cu toții ne confruntăm cu situații stresante la serviciu/școală, însă cei care nu se odihnesc cât ar trebui sunt predispuși chiar la apariția căderilor nervoase și a problemelor de ordin psihic. Cele 7-8 ore de somn ajută la relaxarea minții și a corpului și la reducerea nivelului de hormoni eliberați în momentul în care suntem expuși la stres.
- Silueta de invidiat se menține și cu odihnă. După cum am precizat, somnul și starea de liniște indusă de acesta pot echilibra o serie de hormoni din organism, inclusiv pe cei implicați în reglarea apetitului. Astfel, s-a demonstrat științific că persoanele care au un program haotic și nu dorm suficient au un apetit crescut și un orar al meselor dezordonat, lucru ce poate duce la creșterea în greutate.
- Și nu în ultimul rând, nu degeaba se folosește expresia „somnul de frumusețe”, întrucât cei care respectă cele 7-8 ore de odihnă nu au cearcăne sau pungi sub ochi, au tenul luminos și proaspăt, sunt mai joviali și, de cele mai multe ori, nu-și arată vârsta.
Sursa: Revista „Farmacia ta”, 2016