Matematic, este imposibil de a opri îmbătrânirea, susține un grup de cercetători de la Universitatea din Arizona

femeie

loading...

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona (UA) au precizat, în cadrul unui nou studiu, că încercările de a opri îmbătrânirea sunt zadarnice. Savanţii prezintă o ecuaţie matematică care exprimă că îmbătrânirea este o „proprietate intrinsecă a fiinţelor multicelulare”.

Noul studiu a avut în vedere ideea conform căreia, din punct de vedere matematic, este imposibilă oprirea îmbătrânirii în organismele multicelulare precum oamenii, relatează Science Daily.

„Îmbătrânirea este inevitabilă. Nu există o cale logică, teoretică şi matematică de scăpare”, a precizat Joanna Masel, profesoară de ecologie şi biologie la UA.

Studiul a fost publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Înţelegerea curentă a evoluţiei îmbătrânitului lasă posibilitatea conform căreia degradarea unui organismpoate fi oprită numai dacă ştiinţa găseşte o cale de a face perfectă selecţia între organisme. O cale de a realiza acest lucru ar fi de a folosi competiţie între celule, pentru a le elimina pe cele slabe asociate cu îmbătrânirea şi păstrarea celorlalte. Totuşi, soluţia nu este atât de simplă.

Masel şi Paul Nelson au arătat că, chiar şi dacă selecţia naturală ar fi fost perfectă, îmbătrânirea tot apărea, întrucât celulele canceroase, care apar odată cu înaintarea în vârstă, ar „trişa” în competiţie. Cercetătorii se referă la tendinţa celulelor canceroase de a creşte în număr pe măsură ce organismul ar slăbi. Altfel spus, dacă se încearcă eliminarea celulelor slabe, celulele canceroase ar prolifera. Reversul este la fel de nesatisfăcător: dacă s-ar elimina celulele canceroase, cele încete şi ineficiente ar prolifera.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că indiferent ce metodă ar fi întreprinsă, îmbătrânirea rămâne o trăsătură intrinsecă a organismelor multicelulare, care nu a fost eliminată nici măcar de evoluţia care a avut loc de-a lungul milioanelor de ani; iar aşa cum precizează şi Nelson, „este ceva cu care trebuie să avem de-a face ca fiinţe multicelulare”.

sursa: cerceteaza.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *