Metode prin care îți poți îmbunătăți capacitatea mentală
Este posibil sa reusesti sa-ti imbunatatesti rapiditatea mentala, spune psihiatrul Norman Doige, autorul cartii “Metodele creierului de a se vindeca”, carte in care sugereaza diverse strategii de crestere a acuitatii mentale.
Obisnuiam sa credem ca dintre toate organele, creierul nu se poate repara singur si nu poate restabili functii pierdute odata ce au fost afectate. Acum stim, din punct de vedere stiintific, faptul ca si creierul este neuroplastic – activitatea si experienta mentala poate fi utilizata sa schimbe structura conexiunilor. Noile principii sunt folosite pentru a imbunatati radical sau chiar vindeca unele probleme ale creierului, iar cateva dintre acestea pot fi folosite si pentru a imbunatati sanatatea creierului si a performantelor. Va povestim mai jos despre cateva lucruri pe care le puteti incerca:
Mergi 2 km pe zi, pe jos
Exercitiul fizic regulat, precum mersul pe jos, s-a aratat a fi un factor cheie al reducerii dementei cu 60%. Unul din rationamente ar fi acela ca animalele se duc in plimbari lungi pentru a cauta un nou teritoriu, neexplorat in care sa traiasca, fie pentru ca sunt urmariti de un pradator, fie pentru ca au ramas fara mancare.
Creierul, in anticiparea faptului ca animalul se duce intr-un loc nou, cu alt teritoriu, genereaza facturi de crestere, ce functioneaza ca fertilizatori pentru creier, ceea ce ii permite acestuia sa creeze conexiuni noi intre celule. Mersul pe jos ne ajuta creierul sa se puna intr-o forma neuroplastica. Nu este nevoie de exercitiu fizic drastic, sunt suficiente mersul pe jos (in jur de 3 km) sau mersul pe bicicleta (aproximativ 16 km), 5 zile pe saptamana.
Invata un nou dans (limba sau instrument muzical)
Pe masura ce imbatranim, nu mai folosim creierul la fel de mult ca in timpul scolii. Cei mai multi dintre noi facem aceleasi lucruri repetitiv, capacitati pe care le-am dobandit deja si le folosim cu usurinta.
Pentru a ne mentine creierul in forma, avem nevoie sa facem lucruri cel putin la fel de dificile precum invatarea unei limbi noi, a unui dans extravagant sau un instrument muzical pe care nu l-am mai incercat. Acest tip de activitati ne ajuta sa reusim sa ne pastram atentia activa pe durate mari de timp, sa consolidam conexiunui noi in creier. Ideal este sa exersezi in fiecare zi o ora, incercand sa te concentrezi cat mai mult.
Fa exercitii care sa iti solicite creierul
Cu cat inaintam in varsta, cu atat creierul devine mai “Zgomotos”. Nu se mai descurca la fel de bine cu informatia noua si devine din ce in ce mai greu sa retina informatii intr-o forma clara. Sunt exercitii foarte specifice, care ajuta creierul sa recunoasca rapid anumite informatii din memorie. Aceste exercitii se numesc Brain HQ
Odihneste-te cat ai nevoie
Un studiu recent arata ca, in timpul somnului, celulele speciale din cutia craniana au rolul de a curata toxinele acumulate in creier, ducandu-le spre eliminare. Mai mult decat atat, in timpul somnului, sunt sedimentate conexiunile noi si sunt consolidate pentru ca acestea sa fie mai durabile.
Prin intermediul tehnologiei, oamenii au ajuns sa reduca din ce in ce mai mult din timpul alocat somnului, pentru a putea face cat mai multe activitati pe internet. Specialistii spun ca in jur de 8,5h este durata optima de somn pentru organism.
Sursa: astracafe.ro