Metode vechi folosite si in prezent

ventuze_1

loading...

Ventuzele, masajul, cataplasmele, impachetarile uscate sau umede, baile calde sau reci, folosite de inaintasii nostri reprezinta, și in zilele noastre, un arsenal ieftin  si la indemana oricui.

Au aceste procedee vreun efect?

  • Ventuzele – folosite inca de pe vremea grecilor si a romanilor, isi mentin valoarea terapeutica pana astazi datorita faptului ca au asupra organismului o actiune complexa. Un prim efect al ventuzelor este realizat prin autohemoterapie. Aceasta actiune se realizeaza in derm, care este punctul de plecare al unor reflexe cutaneo-viscerale pe metamerul respirator. Respiratia metamerica este de mult timp cunoscuta. Aplicarea ventuzelor si hemoragia dermica ce rezulta declanseaza un reflex invers de metamerie cutaneo-viscerala, care se traduce asupra organului respectiv printr-o actiune decongestiva, vasoconstrictoare. Actiunea antalgica este datorata insensibilizarii partiale a dermului: ea se comporta si are pana la un punct aceeasi valoare ca si anestezia dermului in durerile viscerale.

Observatiile arata efecte bune asupra tulburarilor vasomotrii in plamani, datorita faptului ca ventuzele  produc excitatia  terminatiilor venoase din piele, care sunt punctul de plecare al unor refelxe centrale. Ventuzele  sunt indicate in toate starile gripale insotite de curbaturi, in congestii pleurale si nevralgii pleurale, pentru a combate durerea, junghiul si nevralgiile intercostale, precum si cu scop decongestionant. Ventuzele se aplica in regiunea supraspinoasa , spatial omovertebral si baza toracelui, subclavicular, pe fata anterioara si laterala a toracelui. Se evita regiunea scalpului si coloana vertebrala.

  • Revulsia prin frig (crioterapia) – se poate face prin  frig uscat (punga cu gheata sau cu clorura de etil) sau prin frig umed  (lotiune sau bai reci)

Lotiunile produc o racorire a bolnavului prin evaporarea unor substante care se raspandesc pe suprafata corpului. Se folosesc in acest scop alcoolul, otetul aromatic, mentolul, etc.  Se toarna in mana substanta, care se evaporeaza si se imprastie pe corpul bolnavului, fara a face frictiune propriu-zisa. Bolnavul, se inveleste bine mai inainte de a se fi evaporat  toata substanta . Lotiunea se foloseste in caz de febra, dupa aplicarea ei, bolnavul se linisteste si, de obicei, adoarme.

  • Baile reci – se fac cu apa simpla (la temperaturi de +10 grade  C, +15 grade C) , in care se topesc bucatile de gheata.

Cu toate criticile aduse acestora, baile reci sunt o buna metoda si pentru calmarea durerilor  provocate de arsura.  Prin introducerea mainii sau piciorului cu arsuri intr-o baie rece durerea inceteaza imediat.

  • Revulsia prin caldura – se obtine prin caldura uscata (termofor, bai de lumina)  si prin caldura umeda (bai calde, cataplasme). Influenta caldurii asupra organismului se exteriorizeaza prin vasodilatatie activa,  actiunea linistitoare asupra contractiilor musculaturii netede, activarea proceselor fermentative  si eliberarea de substante histaminice .
  • Termoforul – este o punga de cauciuc sau o sticla, astupata cu un dop din cauciuc sau din  plastic, care se umple cu apa calda. Pentru a avea efect, apa din termofor trebuie sa aibe 70-80 grade C, adica o temperatura suficienta sa produca o vasodilatatie activa.

Tratamentul isi atinge scopul cand pielea se inroseste. Termoforul se inveleste intr-o carpa uscata si se aseaza pe regiunea dureroasa. Se mentine toata ziua cu o pauza de 3-4 ore. Aceasta metoda este indicata in toate colicile dureroase (hepatica renala, intestinala).

Pentru colica hepatica, termoforul se aplica in partea dreapta, sub coaste; pentru colica renala, pe mijloc pe partea dureroasa; pentru crampe intestinale, de-a curmezisul pantecului, in dreapta  ombilicului fiind indicat in nevralgii si chiar in tratamentul ulcerului gastric.

  • Caldura umeda –  se aplica de obicei sub forma de bai calde  sau cataplasme. Baile calde se fac cu apa fierbinte (42 grade C). Pentru a mentine temperatura se poate adauga sare de bucatarie. Durata unei bai calde este de 20 de minute, se fac cel putin doua pe zi.
  • Baile calde – combat inflamatia si durerea. In rigiditati articulare, contuzii, entorse si in inflamatii cronice se recomanda bolnavului sa faca miscari in cada. Aceste bai sunt indicate si in tratamentul plagilor infectate, in ulcere cronice, edeme posttraumatice. Pentru a-si atinge scopul, apa trebuie sa depaseasca cu mult suprafata bolnava.
  • Cataplasma – este o forma de terapie prin caldura umeda.

Ea se prepara astfel: se fierbe in apa faina de in (in lipsa ei se poate folosi malai), se amesteca si se adauga continuu faina ca pentru a prepara o mamaliga pripita. Cand s-a obtinut o pasta destul de groasa, se intinde pe o panza care se impatureste ca foile unei placinte. Astfel pregatita, dupa ce s-a racit suficient ca sa nu produca arsuri, se aplica pe regiunea dureroasa si se acopera cu panze uscate. Cataplasma se mentine 30-40 minute si are acelasi efect ca cel al bailor fiebinti, cu deosebirea ca se aplica pe acele regiuni (abdomen, torace) unde nu se pot efectua bai partiale.

sursa: ziarulonline.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *