Misterele mierii multicolore. Iată ce consumi
Mare le-a fost mirarea unor apicultori din Ribeauville, o localitate din nord-estul Frantei, cand au gasit in stupi faguri ce aveau culori neobisnuite, predominand verde si albastru.
De unde ce si cum?
Inca din luna august, apicultorii in cuza au inceput sa observe ca albinele lor aduc in stup substante colorate, neidentificate, care dadeau mierii nuante nenaturale.
Ingrijorati, apicultorii francezi au inceput sa investigheze cazul si astfel au descoperit ca la aproximativ patru Kilometri de locatia stupinelor, exista o fabrica de biogaz unde se prelucreaza deseuri de la o instalatie apartinand companiei Mars ce produce celebrele bomboane M&M (versiunea occidentala a BoniBon-ului).
Deci, albinele in lipsa culesului ambundent din natura, gasind o sursa de substante dulci au inceput sa care in stupi acele deseuri colorate, astfel rezolvandu-se misterul mierii multicolore
Efectele asupra albinelor si a productiei
Intamplarea este aparent amuzanta, dar din pacate pentru apicultorii in cauza si albinele lor aceasta nu este deloc asa.
Mierea produsa nu o cumpara nimeni iar dupa cum probabil stiti, albinele se uzeaza foarte mult in procesul de prelucrare si prin hranirea cu zaharuri artificiale, la care mai adaugam si colorantii artificiale despre care sincer nu stiu ce efect pot avea asupra albinelor – sigur nu unul pozitiv.
Apicultorii au inregistrat mortalitati mari in randul indivizilor si implicit o scadere drastica a productiei.
Cine raspunde?
Fabrica de biogaz sau Mars nu pot fi trase la raspundere pentru intamplarea in cauza, atat timp cat acestea functioneaza conform reglementarilor impuse prin lege.
Deci apicultorii afectati daca ar actiona pe cale legala s-ar lupta cu morile de vant, deci nimeni nu raspunde.
Agrivalor, compania care opereaza instalatie de biogaz (folosind deseurile Mars), a declarat ca va incerca sa rezolve problema deseurilor si ca va despagubi apicultorii afectati chiar daca legea nu le impune acest lucru.
Sursa: apicultura-online.com