Misterul copacului care plutește de peste 100 de ani

trunchi

loading...

De mai bine de 100 de ani, un trunchi misterios, plutește în poziție verticală, în Lacul Crater din Oregon, unul dintre cele mai adânci lacuri din lume.

Fenomenul este considerat un adevărat mister, care nu poate fi elucidat, chiar dacă de-a lungul timpului a fost cercetat de numeroși specialiști.

În 1896, renumitul geolog american Joseph S. Diller a fost primul care a observat acest trunchi misterios. Atunci i-a atras atenția. Cum era posibil ca un trunchi, oricât de mare este, să plutească vertical pe un lac?

Pornind de la această întrebare, Diller a observat traseul trunchiului pentru mai multe luni. Acesta a realizat o hartă a deplasării trunchiului, cu care spera să dezlege misterul. Însă, acest fapt nu s-a produs.

Trunchiul are o dimensiune de aproape 70 de centimetri în diametru și partea care plutește la suprafața apei are un metru. Interesant este faptul că în apă se regăseşte partea cea mai lungă din trunchi.

În 1988, specialiștii au declarat că bușteanul este un pericol pentru navigație și au decis să-l lege de o insulă. Această decizie nu a fost una inspirată pentru că brusc lacul a devenit foarte agitat. O furtună puternică, care a durat câteva zile, s-a iscat din senin și nu dădea semne că se va termina prea curând.

Soluția a fost una simplă, pentru că imediat trunchiul de copac a fost dezlegat și că prin minune lucrurile au revenit la normal și astfel lacul s-a liniștit

Lacul Crater este un lac de origine vulcanică din sud-vestul statului Oregon, SUA, aflat sub poalele Munții Cascadelor la 2000 m altitudine; ocupă un vechi crater vulcanic al vulcanului Mazama.

Are o adâncime maximală de 608 m și o suprafață de 53 km². Este cel mai adânc lac din SUA și al doilea ca adâncime din America de Nord, după Lacul Sclavilor.

Lacul s-a format într-o depresiune ultramontană, rezultată din prăbușirea vârfului vulcanului preistoric Mazama înalt de 3657 m, distrus într-o erupție vulcanică, acum mai bine de 6000 ani, după ultima fază glaciară pleistocenă. Caldeira vulcanului Mazama era uriașă, 8 km în diametru, cu o adâncime de 1249 m.

Ea s-a umplut apoi cu apă rezultată din precipitații și topirea zăpezilor. Ulterior, erupțiile vulcanice au înconjurat lacul Crater cu pereți formați de lavă multicoloră, a căror înălțime este de 165–660 m, contribuind și la apariția unor insule: Wizard și Phantom Ship.

Sursa: efemeride.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *