Misterul icoanei făcătoare de minuni de la Cernobîl. Îi alungă pe hoți, stinge incendii și stârnește furtuna
Slujitorii biserici au încercat de-a lungul timpului să împiedice scoaterea icoanei din Biserica Cernobîl. După revoluție, însa, biserica a fost transformată în depozit, iar când s-a deschis din nou, în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o familie care ascunsese icoana, a reaşezat-o în biserică. În 1986, când a avut loc dezastrul nuclear, orașul a fost abandonat și tot cartierul a fost evacuat, dar icoana a rămas în biserica închinată Profetului Ilie. Ulterior, infractorii au început să cutreiere zona părăsita de locuitorii săi, dar aceştia nu au putut jefui si biserica. Ei au recunoscut ca, atunci când au încercat sa faca asta, le-au scăzut dintr-o dată toate puterile.
În 1990, în aceeasi „zona de evacuare”, un incendiu iscat în pădure s-a răspândit cu o rapiditate neobişnuita. Focul ajunsese la casele învecinate padurii. Rezidenţii, disperaţi, s-au apropiat de foc purtand în maini mai multe icoane, inclusiv pe cea a Sfantului Nicolae din Cernobîl. Și toți au asistat la o alta minune: sub ochii tuturor, focul si-a schimbat brusc directia și s-a îndreptat spre râu, stingandu-se rapid.
În prezent, icoana se află în Biserica Sfântul Ilie din Cernobîl. Procesiuni cu icoana au avut loc în mai multe biserici din Kiev, în orașele din regiune, mai ales in cele în care au existat victime și refugiați ai dezastrului de la Cernobîl. Mulți oameni spun ca simt o căldură surprinzătoare și harul care emană din icoana. Unii au observat că, uneori, în timpul oficierii slujbelor de mijlocire, icoana se încălzeste, devenind imposibil sa o mai sarute.
În toţi cei 30 de ani scurşi de la accidentul nuclear de la Cernobîl, nivelul radiaţiilor în zona Bisericii Sfântul Ilie, singura Biserică deschisă în această zonă, a fost sub nivelul de alertă, scriu siteurile ucrainene. Asta în condiţiile în care în zonele învecinate erau înregistrat niveluri mortale de radiaţii.
sursa: lonews.ro