Nu te poți concentra?

capacitate concentrare

loading...

În ultima vreme, tot mai mulți dintre noi ne plângem de acest lucru. Care sunt hoții ce ne fură capacitatea de concentrare?

Viața modernă e atât de agitată și solicitantă, încât a devenit o adevărată provocare să ne menținem concentrarea la un nivel ridicat. Te surprinzi visând cu ochii deschiși, te organizezi greu, de exemplu întârzii des la serviciu sau la întâlniri, sari de la o activitate la alta, treci cu vederea detaliile și greșești, la ședințe gândurile îți fug în altă parte… Din cauza problemelor de focalizare, riști să pari neserios/oasă și dezorganizat/ă. Nu poți permite așa ceva! Descoperă principalii dușmani care îți sabotează concentrarea și ia rapid măsuri.

Social media

Sună telefonul, scrii mesaje, arunci un ochi pe facebook și vezi cine ce-a mai postat, verifici constant mail-urile de teamă să nu ratezi ceva important… Adevărat, cu tehnologia de ultimă oră e foarte ușor să păstrezi legătura cu prietenii și să afli în timp real noutățile, dar toate aceste activități social-electronice îți fură timpul și concentrarea, distrugându-ți atenția de la muncă.

Soluții:

Dezactivează notificările: cum să te concentrezi dacă telefonul sau computerul clincăne la fiecare mesaj nou? Lasă telefonul pe silențios și răspunde doar la telefoanele și mesajele urgente. Nu-ți verifica mailul tot timpul, ci o dată la 2 ore.

Multitasking

Crezi că dacă te ocupi de mai multe lucruri deodată, de exemplu lucrezi la trei proiecte simultan, termini mai repede. Greșești. Cercetările arată că de fiecare dată când trecem de la o activitate la alta ne pierdem concentrarea, facem mai multe greșeli, iar în final consumăm mai mult timp ca să ducem la capăt acele treburi făcute la grămadă, decât dacă ne-am fi ocupat pe rând de fiecare.

Soluții:

Oricând e posibil, limitează-te la un singur proiect sau sarcină odată, mai ales dacă treaba pe care o ai de făcut este urgentă sau complexă. Păstrează-ți abilitățile de multitasking pentru activitățile ce nu sunt dificile. De exemplu, în timp ce vorbești la telefon, poți spăla vasele ori face ordine pe birou.

Te sâcâie grijile

Ai rămas în urmă cu plata ratei la bancă, învățătoarea e nemulțumită de cum evoluează copilul la școală… Cu atâtea gânduri și griji pe cap, e greu să te concentrezi la ce ai de făcut la serviciu.

Soluții:

Psihologii spun că o modalitate bună de a stopa gândurile sâcâitoare este să le așterni pe hârtie. Fă o listă cu treburile pe care le ai de făcut acasă și scrie toate îngrijorările ce nu-ți dau pace. După aceea, poți uita de ele pentru o vreme.

Sursa: revista „Sănătatea de azi”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *