Perioada în care creierul nostru funcționează cel mai bine

creier2

loading...

Iarna este aceea perioadă a anului când încep să reapară schimbările emoţionale şi scăderea nivelului de energie.
Toată lumea ştie cum sunt unele persoane afectate de iarnă. Starea lor de spirit este proastă, aceştia sunt mult mai depresivi şi uneori tind să gândească mult mai greu. Însă, cercetătorii tind să contrazică aceste afirmaţii. Noile studii schimbă presupunerile populare despre schimbările psihologice din timpul iernii. Aceştia consideră că anotimpurile ar trebui privite mult mai optimist.
Deşi vremea este friguroasă şi întunecată, ultimele cercetări afirmă că oamenii se descurcă mult mai bine în aceste situaţii decât cred, atât ca stare de spirit, cât şi ca funcţionalitate a creierului.
Primul studiu este reprezentat de o investigaţie masivă publicată recent în revista Clinical Psychological Science în care au fost implicaţi 34.294 de aulţi din Statele Unite ale Americii. Studiul s-a bazat pe înrăutăţirea simptomelor depresiei în timpul iernii.
Principalul cercetător, profesorul Steven LoBello, din cadrul Universităţii Auburn, le-a cerut participanţilor să completeze chestionare despre simptomele lor de depresie din săptămânile trecute. Toţi participanţii au completat chestionarul în momente diferite ale anului, fapt ce le-a permis cercetătorilor să analizeze cum gândesc oamenii în timpul fiecărui anotimp.
Rezultate nu au dovedit nicio diferenţă în ceea ce priveşte înrăutăţirea sau îmbunătăţirea simptomelor în anumite anotimpuri. De asemenea, zona în care se aflau şi expunerea la lumina solară nu au influenţat starea de spirit a participanţilor.
În credinţele populare se consideră că lunile geroase afectează şi cogniţia. Dar şi această idee este documentată de un alt studiu. Lucrarea publicată în Proceedings of the National Academy of Science a analizat dacă vremea din timpul anului afectează funcţiile primare ale creierului.
Neurologul Christelle Meyer, din cadrul Universităţii din Liege, Belgia, a recrutat 28 de bărbaţi şi femei tinere şi i-au pus să completeze chestionare despre modul în care se simt pe tot parcursul unui an. De asemenea, aceştia au avut de realizat teste în timp ce se aflau într-un aparat cu rezonanţă magnetică. Cercetătorii au fost, în principal, atenţi la activitatea craniană a participanţilor în timpul diferitelor anotimpuri. Starea de atenţie, starea emoţională şi nivelul de melatonină nu au variat în timpul diferitelor anotimpuri.
În timpul testelor, cercetătorii au descoperit că activitatea neuronală a creierului este redusă în timpul iernii, permiţându-i creierului să aibe performanţe la fel de bune ca în timpul sezonului cald, însă consumând mai puţine resurse.
Ipoteza conform căreia funcţiile mintale sunt îmbunătăţite în timpul iernii a apărut încă din 1990. Atunci, cercetătorii de la Universitatea din Tromso, Norvegia, au testat 62 de participanţi pe care i-au supus unor teste mintale în timpul iernii şi au fost repetate şi în timpul verii.
În timpul iernii, participanţii au obţinut calificative mult mai bune în timpul a două teste ce vizau timpul de reacţie, de asemenea au prezentat o îmbunătăţire a controlului mintal.

Sursa: NYMAG

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *