Populații neobișnuite din Marea Galbenă

marea galbena

loading...

Blamata si tavalita prin noroaie din considerente politice, dar admirata si invidiata datorita istoriei sale, inteligentei oamenilor, tenacitatii si puterii de munca, China ramane unul dintre miracolele civilizatiei umane din toate timpurile.

Totusi, destul de putin se cunoaste faptul ca, daca 90% din populatia care formeaza aceasta „Mare Galbena” face parte din etnia Han, restul de 10 procente inglobeaza alte zeci de milioane de suflete reunite in 56 de minoritati recunoscute ca atare, fiecare cu personalitatea sa distincta.

Absolut fascinante la acestea sunt particularitatile etnice, intre care portul ocupa un loc cu totul privilegiat, alcatuind adevarate simfonii de culori si modele simbolice. Un amanunt tulburator este ca unele dintre aceste comunitati traiesc izolate total de restul lumii, in munti, in paduri, fara electricitate ori apa curenta si chiar in afara preocuparilor guvernului chinez. Mici societati feudale ale mileniului trei…

Lissu constituie o ramura a populatiei Yi, fosti vanatori „convertiti” la agricultura si cresterea animalelor, raspanditi si pe teritoriul Birmaniei, Thailandei si al statului indian Arunachal Pradesh. Animisti la origine, o parte au devenit crestini incepand cu jumatatea secolului al XIX-lea, cand protestantismul si catolicismul au patruns in zona.
populatii ciudate din China
Etnia Miao

Miao cei cu coarne lungi sunt una dintre cele mai importante minoritati, numarand peste 10 milioane de indivizi impartiti in 83 de grupuri si subgrupuri (Miao rosii, galbeni, cu coarne, cu pene etc.), care se disting intre ele prin costumatie. De-a lungul timpului au rezistat influentelor budiste, confucianiste, taoiste, crestine si islamiste, cu atat mai uimitor cu cat Miao nu cunosc scrisul. Intreaga lor mostenire istorica si culturala au transmis-o magistral prin legende si cantece, dar mai ales prin arta broderiei!

Yao cei cu palarie rosie reprezinta prima minoritate nationala din istoria Chinei, mentionata astfel inca din secolul al VII-lea. Astazi, ei mai numara circa 2,5 milioane de suflete.

Zhuang cei negri alcatuiesc cea mai mare minoritate, cu 15-17 milioane de oameni. Majoritatea sunt animisti, dar taoismul si budismul au acaparat putin cate putin cultura lor straveche. Pe de alta parte, Zhuang au jucat un rol important in apararea teritoriilor amenintate din afara, impreuna cu majoritarii Han alcatuind Armata Flamurii Negre care i-a alungat in trei randuri pe invadatori.

Mosso traiesc pe inaltimile himalayene, intr-o zona de granita, din punctul de vedere istoric tibetana, dar integrata in statul chinez in 1965. Foarte interesant – societatea lor este de tip matriarhal, femeile ocupand asadar locul cel mai important in cadrul familiei, iar casatoria ori concubinajul nu le sunt cunoscute. Au in schimb un sistem a carui denumire s-ar traduce prin „prieteni-amanti”, iar gelozia e ceva respins cu desavarsire. In pofida incercarilor de impunere a monogamiei si casatoriei de catre autoritati, Mosso au ramas fideli obiceiurilor traditionale.

Naxi sunt descendentii nomazilor Qiang, cei veniti de pe inaltele platouri tibetane, de la care au pastrat traditiile samaniste si animiste. Sunt foarte cunoscuti si apreciati pentru farmacopeea lor, iar dansul si muzica joaca un rol primordial in cultura lor. Si societatea lor e tot de tip matriarhal. In 1997, UNESCO a introdus orasul autonom al acestei minoritati, Lijiang, pe lista patrimoniului mondial al umanitatii. O veritabila gafa (fie ea si facuta dintr-o buna intentie), deoarece consecintele au fost dezastruoase: mii si mii de turisti au navalit in zona, distrugand efectiv tot ceea ce facea farmecul si unicitatea acestei comunitati stravechi…

Sursa: mixdecultura.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *