Poziția surprinzătoare a Vaticanului față de Biblia diavolului
Codex Gigas, una dintre cele mai controversate cărți din lume, ascunde cele mai nebănuite secrete ale vieții. Se presupune că fost scrisă în Evul Mediu de către un călugăr, doar într-o singură noapte cu ajutorul diavolului. Codex Gigas reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, care nici în ziua de astăzi nu a fost elucidat.
Denumirea cărții cu pricina are o semnificație sugestivă pentru că este o carte gigant, care cântăreşte nu mai puțin de 70 de kilograme. Este cunoscută și sub denumirea de Biblia Diavolului, pentru că legenda spune că în 1295, un călugăr benedictin a scris-o într-o singură noapte sub îndrumarea lui Satan.
Codex Gigas are coperta din lemn, acoperit de piele şi decorat cu ornamente metalice. Având 89 de centimetri înălţime, 49 centimetri lăţime şi 22 centimetri grosime, este cel mai mare manuscris medieval descoperit până acum.
Iniţial, avea 320 de pagini de pergament. În timp, opt dintre acestea au fost scoase. Nu se ştie motivul pentru care au fost smulse acele pagini şi nici cine a făcut-o, dar se pare că acestea conţineau regulile Ordinului benedictin.
Manuscrisul cântăreşte aproximativ 75 de kilograme, iar pergamentul este făcut din piele de viţel (unele surse susţin că ar fi piele de măgar) de la un număr de 160 de animale. Textele au fost scrise pe două coloane a câte 106 rânduri fiecare.
Manuscrisul a fost scris şi decorat (decoraţiuni fiind considerate atât iniţialele scrise diferit cât şi ilustraţiile reprezentând Raiul, dar şi portretul Satanei) de un singur artist. Nu a mai fost găsită nicio operă de-a acestuia şi nici nu se ştie nimic despre pregătirea sa profesională.
Inițial, cartea a fost păstrată într-o mănăstire din Boemia (Cehia din zilele noastre), pentru ca mai apoi să fie trimisă într-o alta din apropierea orașului Praga. Mai târziu, împăratul Boemiei, Rudolf al II-lea, a păstrat-o în castelul său până în momentul în care trupele suedeze au furat-o în timpul Războiului de Treizeci de Ani. Astfel, a devenit parte din colecția de cărți a reginei Christina a Suediei și astăzi se regăsește în Biblioteca Națională a Suediei din Stockholm.
Pe lângă istoria sa tumultuoasă, Codex Gigas este o înșiruire aberantă de texte biblice combinate cu unele satanice. De exemplu, în cartea misterioasă se regăsește Biblia scrisă în latină, numeroase texte de pocăință însoțite de liste de păcate și modalități adecvate de ispășire, dar mai conține și imaginea diavolului, care este însoțită de texte de proslăvire.
Imaginea diavolului ocupă o pagină întreagă și este descris cu lux de amănunte. El stă cu mâinile ridicate la cer, între două turnuri și pare că îl provoacă pe Dumnezeu la un duel. Diavolul are doar patru degete la mâini și la picioare și principala sa caracteristică este hidoșenia. Numele de Biblia Diavolului a fost dat cărții pornind de la această imagine grandioasă, care a fost inclusă benevol între textele sacre.
Pornind de la aceste date, specialiștii au tras concluzia că a fost scrisă de un călugăr care comisese enorm de multe păcate și care avea nevoie să-și elibereze conștiința.
Numai că cei slabi cădeau pradă ispitei: lăcomie, invidie, deviaţie sexuală. Pedepsele erau extreme pornind de la izolare, înfometare, excomunicare şi până la moarte. Undeva prin mănăstire se decidea soarta călugărului decăzut. S-a hotărât că el trebuie să moară pentru că a încălcat regulile. Călugărul le-a promis mai marilor că dacă mai este lăsat o zi în viaţa el va scrie o operă impresionantă prin care să slăvească mănăstirea pe vecie. Superiorii săi au râs, dar călugărul a insistat ca să fie lăsat o singură noapte ca să-şi termine opera. El este lăsat să încerce, dar edictul lor este fără echivoc: dacă nu termină cartea, va muri. Călugărul a scris pagina după pagina până când mâna i-a amorţit, atunci a apelat la arhanghelul decăzut Satan că să-l ajute să termine opera. Legenda spune că demonul răspunde chemării călugărului şi îi cere sufletul în schimbul ajutorului. În acest fel cartea a fost terminată.
Interesant mai este faptul că în ciudat conținutului dubios, acest manuscris, considera și una dintre cele mai importante minuni ale Evului Mediu, nu a fost niciodată condamnat de Inchiziție. De-a lungul timpului, Codex Gigas a fost studiat și a reprezentat sursă de inspirație pentru cei mai mulți reprezentanți ai clerului. Chiar și în ziua de astăzi, Vaticanul adoptă o poziție de toleranță fată de Biblia Diavolului, ca și cum reprezintă un manuscris religios important.