Râul care fierbe, un mister dezlegat
Un râu misterios din inima Amazonului este atât de cald încât fierbe!
Râul a fost mult timp o legendă în Peru, dar în 2011, atunci când cercetătorul Andrés Runzo l-a descoperit, a crezut că un astfel de fenomen este imposibil. A considerat că pentru a fierbe este nevoie de o cantitate mare de căldură geotermală, iar bazinul Amazonului este departe de orice vulcani activi care ar putea crea această energie.
Runzo a auzit pentru prima dată despre râul Mayantuyacu când bunicul lui îi povestea despre cum conchistadorii spanioli au ucis populația din zonă până la ultimul împărat Inca. Erau în căutare de aur în pădurile Amazonului. Când s-au întors, aceștia au vorbit despre o experiență terifiantă care implica șerpi mâncători de oameni și un râu care fierbea.
Doisprezece ani mai târziu după povestea bunicului, la o cină în familie, Ruzo a auzit menționându-se din nou despre acest râu, atunci când mătușa sa a spus că ea a vizitat acel loc.
Ca student doctorand în fizică la Southern Methodist University, Runzo a vrut să găsească râul în primul rând pentru el însuși.
„Am început să pun această întrebare tuturor: există oare acest râu? I-am întrebat pe colegii de la universități, am întrebat companiile de stat, cele de petrol, gaze și miniere, iar răspunsul a fost un NU unanim. Și acest lucru avea sens. Râuri care fierb există în lume, dar acestea sunt, în general, asociate cu vulcani. Au nevoie de o sursă de căldură puternică pentru a produce o astfel de manifestare geotermală.”
În ciuda scepticismului său, Runzo a pornit la o drumeție prin junglă, ghidat de mătușa sa, departe de cel mai apropiat centru vulcanic cunoscut de el. El a spus că s-a pregătit mental pentru a vedea legendarul râu cald al Amazonului, dar ceea ce a descoperit a fost foarte diferit: un râu cu o adevărată fierbere, locul sacru de vindecare geotermală a indienilor Asháninka din Mayantuyacu.
Râul are 25 m lățime și în jur de șase metri adâncime. Apa este suficient de fierbinte pentru a face un ceai, iar în unele părți temperatura este așa de mare încât peștii mor dacă ajung în această zonă.
„Mi-am băgat mâna în apă și am avut arsuri de gradul trei. Dacă ai cădea în apă, sigur ai putea muri.” a declarat Runzo.
Runzo a descoperit că râul fierbe din cauza unor crăpături ale izvoarelor termale considerate „defecte” pentru un astfel de loc și de aici combinația chimică și temperatura ridicată a apei.
„Așa cum sângele fierbinte curge prin venele și arterele noastre, tot așa și Terra are apă caldă care trece prin fisuri și ajunge în diferite locuri” a explicat Runzo într-un discurs Ted.
Sursa: cunoastelumea.ro