Realitatea mai ciudată decât ficțiunea
Sunt momente când întoarcem pe toate părțile lucruri despre care aveam convingerea că sunt trucaje sau minciuni și ne dăm seama, surprinși, că avem de-a face cu ceva cât se poate de real.
Exemple de situații în care „viața bate filmul” există cu miile. Vă prezentăm în continuare 15 lucruri care par incredibile, dar care sunt 100% adevărate.
1. În 1919, o inundație de sirop de zahăr a ucis 21 de oameni
Pe 5 ianuarie 1919, în Buston, Statele Unite, un rezervor enorm de melasă (produs rezultat din prelucrarea zahărului) s-a spart și a provocat o inundație pe străzile din oraș. Valul siropos a măturat străzile cu o viteză de 56 de kilometri pe oră și a avut înălțimea maximă de opt metri. A provocat moartea a 21 de oameni și rănirea altor 150 de persoane. Acest dezastru a ajuns să fie cunoscut drept Marea Inundație de Melasă și a avut o forță atât de mare, încă a culcat la pământ și câteva construcții.
În final, locul a fost curățat de 300 de oameni, cu sare, nisip și apă. Dezastrul a intrat pentru totdeauna în folclorul local, iar unii locuitori din zonă afirmă că în timpul verilor fierbiți se mai simte încă mirosul dulce al zahărului.
2. Deschizătoarele de conserve au fost inventate la 48 de ani după primele conserve
Conservele nu au existat până în secolul al XVIII-lea. În 1795, împăratul francez Napoleon Bonaparte avea nevoie de o soluție pentru a păstra proaspătă hrana pentru trupele sale în timpul lungilor deplasări. Așadar, prin intermediul Societății de Stimulare a Industriei, pentru dezvoltarea metodelor de conservare a hranei, Napoleon a instituit un premiu de 12.000 de franci, care urma să fie acordat celui care va propune cea mai viabilă soluție.
Nicholas Appert a fost cel care a câștigat premiul în 1810, propunând încălzirea, fierberea și sigilarea mâncării în borcane de sticlă închise ermetic. În același an, Peter Durand a realizat prima conservă sub formă de cutie de metal. Datorită combinației dintre procesul de sterilizare propus de Appert și cutia de metal propusă de Durand, hrana putea fi păstrată foarte bine timp îndelungat. Cu toate acestea, exista un inconvenient: conservele nu puteau fi deschise prea ușor, iar soldații foloseau dalta și ciocanul pentru a le desface. Chinul a durat până în 1858, când Ezra Warner a inventat și patentat primul deschizător de conserve.
3. Trenul a fost inventat înainte bicicletei
Primele mărturii despre un sistem de transport feroviar datează din 600 î.e.n., când căile de rulare din Diolkos erau folosite de grecii antici la transportul bărcilor prin Istmul Corint. Practic, vechicule cu roți, trase de oameni sau cai, se deplasau pe niște rigole din calcar, acest sistem fiind folosit timp de peste 650 de ani.
Pe de altă parte, chiar dacă Leonardo da Vinci a fost primul care și-a imaginat un vehicul pe două roți, istoria bicicletei începe cu adevărat abia în anul 1818, când germanul Karl Drais inventează o mașinărie ciudată, din lemn, cu două roți, denumită „Laufmachine”, sau „mașina pentru alergat”. Această bicicletă nu avea pedale, iar cel care o folosea trebuia să se împingă cu picioarele în sol pentru a se putea deplasa.
4. Smartphone-ul are mai multe bacterii decât un WC
Vă amintiți când ați folosit ultima data telefonul? Probabil, în urmă cu câteva minute. Am ajuns atât de dependenți de telefoane, încât le folosim aproape în orice moment. Testele au arătat că pe un smartphone obișnuit trăiesc mult mai multe bacterii decât pe suprafața unui colac de WC. Asta înseamnă că suntem în contact aproape permanent cu un obiect mai murdar decât un closet de baie!
Numărul germenilor crește atuncă când folosim telefonul cu aceeași mână cu care atingem mâncarea. Deloc surprinzător, numărul de bacterii crește chiar și mai mult atunci când luăm cu noi telefonul în baie. Pentru a preveni dezvoltarea unor colonii de bacterii pe telefon, acesta trebuie șters periodic cu șervețele antibacteriene, în loc de haine sau alte materiale textile uscate obișnuite.
De asemenea, dacă țineți telefonul aproape atunci când mâncați, așezați-l cu fața în jos și apoi scuturați-l, pentru a elimina eventualele resturi de mâncare depuse.
5. Oțelul inoxidabil înlătură de pe piele mirosul de usturoi
Usturoiul, atunci când este folosit în cantitatea potrivită, poate face minunat gustul unui preparat. Însă oricine folosește în bucătărie usturoi proaspăt știe ce miros puternic are acesta. Odată ce ai atins usturoiul cu mâna, mirosul pătrunzător îți va rămâne în piele mult timp. Dar există un truc foarte simplu pentru eliminarea acestui miros. Secretul constă în frecarea mâinilor de o suprafață de oțel inoxidabil.
Cunoscând acest lucru, mai multe companii au început să producă bucăți de oțel inoxidabil în formă de săpun de mâini. Motivul pentru care oțelul inoxidabil este atât de eficient la înlăturarea acestui miros deosebit de pătrunzător și persistent este conținutul ridicat de sulf din usturoi.
Atunci când tăiem usturoiul, preluăm pe mâini molecule de sulf. Numai că, frecând o bucată de inox, moleculele de sulf se leagă de moleculele de oțel și trec pe suprafața acestuia, odată cu mirosul. Unde nu-i sulf, nu-i nici miros!
6. Există un loc pe Pământ unde nu a plouat de două milioane de ani
Atunci când suntem întrebați care este cel mai arid loc de pe Pământ, ne gândim imediat la zone deșertice, precum Sahara sau Gobi. Dacă am răspunde așa, ne-am înșela amarnic. De fapt, că cel mai arid loc din lume se află în Antarctica. Zona, care se întinde pe o suprafață de 4.800 de kilometri pătrați, se numește Dry Valleys (Văile Seci) și își merită numele pe deplin.
În Dry Valleys n-a mai plouat de aproape 2 milioane de ani. Singurele surse de apă prezente în regiune sunt Lacul Bonney, care este acoperit în permanență de un strat de 3-5 metri de gheață și în apropierea căruia pot fi văzute cadavre mumificate de focă, și Lacul Vanda, cu o apă de trei ori mai sărată decât oceanul.
2. Vacile omoară anual mai mulți oameni decât rechinii
Cuvinte precum „agresiv” sau „mortal” sunt folosite pentru a caracteriza tigrii, crocodilii sau rechinii, și nicidecum atunci când vorbim despre vaci. Cu toate acestea, statisticile arată că vacile ucid anual mai mulți oameni decât rechinii. Rechinii ucid, în medie, 5 oameni în fiecare an, în timp ce vacile fac nu mai puțin de 22 de victime.
În mod surprinzător, în majoritatea cazurilor, vacile atacă intenționat și în grup. Atunci când atacă, animalele se adună în cerc, cu fața spre exterior, și își lasă capetele în jos în timp ce lovesc pământul cu copitele. Liderul grupului inițiază atacul, iar restul îl urmează. Cel mai adesea, vacile atacă oamenii care plimbă câini și motocicliștii.
7. Rechinii există pe Pământ dinaintea copacilor?!
Greu de imaginat, nu-i așa? Și totuși, este adevărat: rechinii se află pe Pământ dinaintea copacilor, potrivit Smithsonian Magazine. Cea mai veche specie de arbori cunoscută este Archaeopteris, o plantă asemănătoare copacilor de astăzi, ale cărei frunze semănau cu cele ale ferigii.
În prezent, această specie a dispărut, însă fosilele descoperite demonstrează că ea a existat pe Pământ acum 350 de milioane de ani, într-o pădure din zona deșertului Sahara de astăzi. Pe de altă parte, tot fosilele descoperite ne arată că rechinii erau prezenți pe Terra chiar și acum 400 de milioane de ani, pe vremea când copacii nu existau.
8. Dacă ai ambele brațe, ai mai multe decât media
În fiecare an, un anumit număr de persoane își pierde unul sau ambele brațe din cauza accidentelor sau războiului. Așadar, din punct de vedere matematic, putem trage concluzia că o persoană care are ambele brațe are mai multe brațe decât media. Sună paradoxal sau stupid, nu-i așa?
Haideți să dovedim acest lucru printr-un calcul simplu:
Imaginați-vă un oraș cu 1.000 de locuitori. Dintre acești 1.000 de oameni, o persoană suferă un accident în urma căruia își pierde un braț. Astfel, numărul total de brațe din oraș devine 1.999, iar numărul mediu de brațe devine 1.999 : 1.000 = 1,99, adică mai puțin de 2.
Iată cum un simplu calcul demonstrează că o persoană care are ambele brațe are mai multe brațe decât media.
9. Există o planetă acoperită în întregime de gheață care arde
În anul 2007, în afara Sistemului Solar, a fost descoperită planeta „Gliese 436b”. Aceasta se învârte în jurul stelei pitice „Gliese 436” și are dimensiuni apropiate de ale planetei Neptun. Temperatura sa este de 439 de grade Celsius, ceea ce arată că se află foarte aproape de steaua sa. O temperatură atât de ridicată este dovada fapului că apa nu ar putea exista aici în nicio formă – lichidă, solidă, sau gazoasă.
Dar, această planetă „încalcă” legile universului, fiind acoperită în totalitate de gheață solidă. Acest tip de gheață poartă denumirea de Gheață-X și este o materie ce acoperă un miez de rocă. Gheața este absolut unică și rămâne solidă chiar și în condițiile unei temperaturi foarte înalte, de aproape 450 de grade. Gravitatea enormă a acestei planete comprimă moleculele de apă și le transformă în gheață, împiedicându-le în același timp să revină la starea lichidă sau gazoasă.
10. Blana ursului polar este, de fapt, transparentă
Întrebați pe oricine ce culoare are blana ursului polar și răspunsul va veni prompt: „Este albă!”. Adevărul este, însă, că blana ursului polar nu e nicidecum albă, ci transparentă, iar pielea animalului este neagră. Conform earthrangers.com, albul pe care îl percepem nu este altceva decât o iluzie optică, creată de faptul că urșii polari au blana în două straturi: unul superior, cu o lungime de 5-15 centimetri, și un strat inferior, cu păr mai scurt și mai des. Stratul superior este transparent și reflectă lumina soarelui, dând impresia că blana ursului este albă.
11. În 1965, un deflin s-a sinucis din dragoste pentru o femeie
Delfinul Peter a intrat prima dată în contact cu cercetătoarea Margaret Howe în 1965. Totul făcea parte dintr-un experiment al NASA, prin care Peter ar fi trebuit să învețe să comunice cu oamenii în limba engleză. Pentru acest experiment, Margaret și Peter au făcut totul împreună, la propriu: au mâncat, au dormit, s-au jucat și au făcut baie. La vremea respectivă, Peter avea șase ani și era pe cale să devină activ din punct de vedere sexual, când s-a îndrăgostit de dresoarea sa.
Lucrurile au degenerat atât de mult, încât Margaret a ajuns să îl masturbeze pe Peter, pentru ca delfinul să își mențină concentrarea și să execute comenzile primite. Când s-a terminat experimentul, Peter a fost trimis în Miami, departe de Margaret Howe. Câteva săptămâni mai târziu, delfinul s-a sinucis prin autoînfometare.
12. Avocado conține de două ori mai mult potasiu decât bananele
Majoritatea oamenilor cred că bananele sunt sursa cea mai bogată de potasiu. De fapt, avocado conține de două ori mai mult potasiu decât bananele. Practic, un avocado pe zi asigură o treime din doza necesară de vitamina K. De asemenea, acest super-fruct este bogat în vitamina B6, vitamina C, acid folic și acid pantotenic și are numeroase beneficii: îmbunătățește vederea, sporește fertilitatea și contribuie la pierderea în greutate.
13. Pierzi prin respirație cea mai mare parte din grăsimea corporală
Cu toții ne-am gândit măcar o dată că, transpirând, ardem grăsime. Există chiar reclame la produse de slăbit ce promovează ideea că transpirația este, de fapt, grăsime eliminată prin activitățile fizice. Până și doctorii susțin că grăsimea este transformată în căldură sau energie atunci când facem mișcare.
Cu toate acestea, o echipă de cercetători din Sydney, Australia, a dovedit că toate aceste teorii sunt greșite și a arătat ce se întâmplă când corpul elimină grăsime. Cercetătorii au demonstrat că, de fapt, eliminăm grăsimea prin respirație. Studiul pe care l-au făcut a arătat că aproximativ 10 kg. de grăsime sunt transformate în 8.4 kg. de dioxid de carbon eliberat de organism și 1.6 kg de apă, excretată prin urină, lacrimi și transpirație.
Potrivit studiului, avem nevoie de 29 kg. de oxigen pentru a descompune 10 kg. de grăsime din corp. Aceasta ar crea 28 kg. de CO2 și 11 kg. de apă gata de eliminat din corp.
1. Uterul poate cădea prin vagin
Prolapsul uterin este o afecțiune medicală ce constă în schimbarea poziției uterului și este de două tipuri: incomplet, atunci când uterul se deplasează până în vagin, sau complet, atunci când o parte a acestuia iese din vagin. Prolapsul apare atunci când mușchii și ligamentele care ancorează uterul de pelvis slăbesc, iar acesta începe să se deplaseze.
Slăbirea mușchilor și ligamentelor poate avea diverse cauze, printre care nașterea, înaintarea în vârstă, tusea cronică sau obezitatea.
sursa: ziarulevenimentul.ro