mirceacelbatran-600x392 S-a întâmplat pe 23 septembrie

loading...

480 î.Hr.: S-a nascut dramaturgul grec Euripide

63 î.Hr.: S-a nascut impăratul roman Octavianus (Cezar August); (d. 19.08.14d.Hr.). Augustus Octavian Caesar cunoscut anterior drept Octavian, a fost primul Împărat Roman. Deși a păstrat înfățișarea Republicii Romane, a condus ca un dictator pentru mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială. Este cunoscut de istorici cu titlul de Augustus, pe care l-a luat în 27 î.Hr

867: Începe in Bizanț domnia împăratului Vasile I, întemeietorul dinastiei Macedonene ; (n.cca. 811 – d. 29 august 886 in urma unui accident de vanatoare).

 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Ţara Românească între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 (sau mai 1395) și între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418. A fost fiul lui Radu I și fratele lui Dan I, căruia i-a urmat la tron.  În istoriografia română apare și sub numele Mircea cel Mare.

1403: Mircea cel Bătrân reînnoieste alianţa cu regele Poloniei, Wladyslaw al II-lea Jagello.

1666: A murit Francois Mansart, arhitect francez, considerat inventatorul mansardei; (n.23.01.1598).

1713: S-a nascut Ferdinand al VI- lea, rege al Spaniei din 1746, până la moartea sa; (d.10 august 1759). A fost al patrulea fiu al regelui Filip al V-lea al Spaniei fondatorul Casei de Bourbon din Spania și a primei lui soții, Maria Louisa de Savoia.

1756: S-a nascut John Loudon MacAdam, constructor de străzi; acesta a fost primul care a pune în aplicare sistemul de pavaj cu pietris care acum îi poartă numele: “macadam”; (d. 1836).

1846: Descoperirea planetei Neptun de astronomul francez Urbain Le Verrier și astronomul britanic John Couch Adams; descoperirea este confirmată de astronomul german Johann Gottfried Galle.

1856: S-a nascut Karl Krumbacher, istoric si filolog german, membru de onoare strain al Academiei Române ; este considerat întemeietorul studiilor de istorie bizantina, el fiind titularului primei catedre de filologie bizantina din lume; (d.12.12.1909).

1861: S-a nascut Robert Bosch, industrias si filantrop german, fondatorul companiei “Bosch”. (d.12.03.1942)

1870: A decedat scriitorul francez Prosper Mérimée, cunoscut prin nuvelele sale (“Colomba”,”Carmen” – scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume); (n.28.09.1803).

1879: Societatea de cultura macedo-româna, constituita la Bucuresti si recunoscutã ca persoanã juridicã prin legea votatã de Corpurile Legiuitoare si promulgata prin inaltul Decret domnesc nr. 1298 din 15 aprilie 1880, a lansat o Proclamatie adresata tuturor românilor din sudul Dunarii, chemându-i sa învete limba româna si sa traiasca în pace cu toate popoarele cu care vietuiesc; societatea a functionat în mod continuu, nefiind desfiintata de la data înregistrarii, ca persoana juridica.

1882: A decedat la Göttingen, Friedrich Wöhler, chimist german, pionier al chimiei organice. (n. 1800 Eschersheim)

1889: A fost infiintata de catre japonezul Fusajiro Yamauchi, firma Nintendo. Initial aceasta firma producea carti de joc. La inceputul anilor 1970 a inceput productia de jocuri video; prima consola a fost creata in 1977 – Color TV Game 6.

1905: Norvegia și Suedia semneaza „tratatul Karlstad„, prin care s-a hotarat dizolvarea pe cale pașnica a Uniunii dintre cele două țări.

1909: A fost publicat în premieră romanul Fantoma de la operă de Gaston Leroux.

1916: S-a nascut Aldo Moro, om politic italian, fost prim ministru al Italiei. A fost asasinat in 1978 de catre gruparea terorista de extrema stanga italiana „Brigazile Rosii”.

1923: Reprezentanți ai poliției din 20 de țări s-au reunit la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională – Interpol., care este o organizație internațională de cooperare a forțelor de poliție. Creată în 1923, organizația numără 190 de state membre. Sediul organizației este în Lyon, Franța.

1932: Regatul Hejaz și Nejd este redenumit Regatul Arabiei Saudite.

1939: A încetat din viaţă Sigmund Freud, (născut Sigismund Schlomo Freud la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astăzi Příbor/Republica Cehă – d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză.

1941: S-a nascut (comuna Toporauti, Jud. Cernauti), renumita interpreta română de muzică populară Sofia Vicoveanca.

1943: In timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este proclamată Republica Sociala Italiană. A fost un stat marionetă al Germaniei Naziste condus dictatorial de „Ducele Naţiunii” care era şi „ministru al afacerilor externe”, Benito Mussolini. si isi exercita puterea asupra Italiei de nord, dar depindea în totalitate de Wehrmachtul german pentru a păstra controlul asupra teritoriului

1943: S-a nascut renumitul cantaret de muzica usoara spaniol Julio Iglesias. Este artistul latin care a vândut cele mai multe albume din istorie. De asemenea, se numără printre primii zece artiști cu cele mai numeroase vânzări din istorie, conform Sony, care în decembrie 2011 i-a conferit, la Madrid, două premii ce confirmă aceste realizări de excepție.

1948: S-a nascut actorul român de teatru și film George Mihăiță, director al Teatrului de Comedie din Bucureşti.

1950: Consiliul de Ministri al RPR a hotarât înfiintarea “Studioului Cinematografic Bucuresti”, destinat productiei de filme artistice si de animatie . Cu aceasta ocazie, au început lucrarile de constructie a studioului de la Buftea (“Centrul de Productie Cinematografica”).

1963: Este arestat pentru spionaj în favoarea URSS, Georges Paques, şeful adjunct al serviciului de presă al NATO. Inaltul oficial francez condamnat în 1963 pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, a fost acuzat de vanzarea de informații vitale legate de apărare in timpul perioadei Războiului Rece,cand a dezvăluit sovieticilor informații importante cu privire la organizarea NATO. A fost considerat cel mai important spion care a lucrat pentru URSS pe teritoriul francez.

1973: Fostul preşedinte argentinian Juan Perón a revenit la putere. A fost  de două ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974. Un militar de carieră, el a mai ocupat funcția de ministru al Muncii în cadrul guvernului militar din 1943 și funcția de vicepreședinte al Argentinei. Primul său mandat ca președinte al Argentinei s-a încheiat dezastruos, fiind exilat în urma unei lovituri de stat. Se reîntoarce în Argentina în 1973, fiind reales ca președinte, însă mandatul său a durat mai puțin de 9 luni, murind în 1974.

1991: Sovietul suprem al Armeniei a proclamat Republica Armenia stat independent. Este o țară în Caucazul sudic, între Marea Neagră și Marea Caspică, care se învecinează cu Turcia la vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est și Iran la sud. Armenia este un membru al Consiliului Europei și al Comunității Statelor Independente și care pe parcursul mai multor secole a fost un punct de trecere din occident spre orient. O fostă republică a Uniunii Sovietice, Armenia este un stat unitar, multipartit cu un vechi patrimoniu cultural și istoric. Regatul Armeniei a fost primul stat ce a adoptat creștinismul ca religie, în primii ani ai secolul IV (data tradițională este de 301). Republica modernă Armenia recunoaște misiunea exclusiv istorică a Bisericii Apostolice Armene ca o biserică națională, cu toate că Republica modernă Armenia a separat biserica de stat.

1998: Rezoluţia 1199 a ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forţelor sale din Kosovo, iniţierea unui dialog politic cu albanezii şi întoarcerea refugiaţilor la caminele lor.

2002: In Belgia a intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, Belgia fiind a doua ţară din lume, după Olanda, care a legalizat euthanasia. Eutanasia (din greacă εὐθανασία, unde εὖ, eu înseamnă „bine”, iar θάνατος, thanatos „moarte”) este acțiunea prin care se suprimă, în mod nedureros, viața unui om sau unui animal, a cărui suferință este greu de suportat și însoțește o moarte iminentă și inevitabilă.

2002: A luat naștere browser-ul web Mozilla Firefox: versiunea 0.1.

sursa: unitischimbam.ro

 

loading...

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *