Secrete pentru o memorie mai bună
Să ne imaginăm o lume fără memorie. Dacă mergem destul de departe cu acest gând, vom concluziona că într-o lume fără memorie, civilizaţia umană ar dispărea şi ar exista sub forma unor creaturi independente care caută doar mâncare şi adăpost, nu şi o dorinţă de dezvoltare personală. Din fericire, noi punem un accent pronunţat pe acest aspect al vieţilor noastre, fiind conştienţi că avem nevoie de acest mencanism pentru a face faţa vieţii de zi cu zi.
Majoritatea oamenilor se confruntă cu următoarea credinţă limitativă: cred că sunt unul dintre acei oameni care s-au născut cu puţină memorie şi nu au nimic de făcut în această privinţă.
Putem opri această credinţă, asigurându-ne că memoria, precum baschetul, scrisul sau alte aptitudini, se perfecţionează pe măsură ce practicăm mai mult. Regăsim, mai jos, 7 metode de a ne îmbunătăţi memoria:
Înţelegerea vs memorarea forţată.
Memorarea are loc în două modalităţi diferite:
Prima, fiind cea mai comună metodă, este realizată prin forţare. Indiferent despre ce informaţie este vorba, pe măsură ce o repetăm pe atât devine mai familiară, aşadar este o cale sigură de a ne-o aminti. Totuşi, această forţare este o pierdere de timp deoarece ni-l amintim drept, acel lucru, nu ca pe un conţinut pe care îl reconstruim pe cont propriu cu ajutorul altor mijloace mentale precum numerele, imaginile şi sunetele.
A doua modalitate este cea mai eficientă deoarece se realizează prin intermediul înţelegerii propriu zise a informaţiei. Acesta este un sfat pe care probabil l-am auzit la orele de matematică: pentru a reţine formule şi teoreme, profesorii afirmă că putem face acest lucru cu uşurinţă atâta timp cât ştim de unde derivă şi cum funcţionează. Astfel, prin înţelegerea a ceea ce avem de reţinut, ne ajutăm de fapt să reţinem cu mai multă uşurinţă.
Trucul grupării
Cu excepţia geniilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că un om obişnuit nu poate reţine mai mult de 5 informaţii folosindu-se de memoria de scurtă durată, iar această memorie durează până la 20 de secunde.
Să presupunem că ne putem aminti 5 numere la o perioadă de timp. Să spunem, de exemplu: 4, 7, 8, 2 şi 8. Puteţi închide ochii şi repetă şirul de numere? Cu siguranţă, da. Dar privind realistic situaţia, reţinerea a 5 numere simple nu este de ajuns pentru viaţa de zi cu zi, să ne gândim numai la numerele de telefon pe care este necesar să le reţinem uneori.
Există un truc al grupării care ne ajută să creştem, masa” fiecărui număr, de exemplu, în loc să ne amintim fiecare număr în parte, să grupăm câteva şi va fi mai uşor să le reţinem, cum ar fi: 123-456-789 în loc de 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
Antrenament real
Mulţi oameni consideră că antrenarea memoriei este o sarcină destul de dificilă şi complicată. Sau poate că sunt prea leneşi şi tocmai de aceea folosesc intrumente ajutătoare precum post-it-uri sau agenede.
Diferenţa între o memorie bună şi una mediocră constă în iniţiativa de a ne folosi creierul în defavoarea utilizării gadget-urilor din exterior atunci când este cazul.
Folosirea ambelor emisfere ale creierului
După cum deja ştim, partea stângă a creierului are în vedere acţiunile noastre logice şi raţionale, în timp ce părţii drepte îi corespund manifestările intuitive şi artistice.
Mesajul secret în acest caz este folosirea întregului creier. Cum putem face acest lucru? Prin folosirea unor abilitaţi care să includă ambele emisfere şi combinarea lor atunci când încercăm să memorăm ceva, de exemplu asocierea numerelor (care este o activitate ce aparţine emisfere stângi a creierului) cu imagini şi culori (aparţinând emisferei drepte).
Îmbunătăţirea funcţionării generale
Creierul uman nu este capabil numai de memorare, ci şi de alte lucruri care pot fi catalogate drept, ”magice”.
Memorarea este doar o parte minusculă a ceea ce creierul poate să facă. Aşadar prin exersarea altor părţi ale acestuia, ne putem îmbunătăţi funcţionarea generală a creierului, ceea ce va avea drept rezultat o memorie mai bună. Ideile care provoacă ambele emisfere ale creierului sunt binevenite precum concentrarea, puzzle-ul, Scrabble şi altele.
Încălzirea memoriei
Aşa cum am menţionat, memoria reprezintă o abilitate care poate fi îmbunătăţită. Prin realizarea unor mici exerciţii de încălzire a memoriei înainte de a începe o sarcină mai grea, nu numai că ne va fi îmbunătăţită starea de spirit, dar ne accelerează ritmul de lucru şi de performanţă. Ca şi în cazul oricărui sport, este nevoie să facem mici exerciţii de încălzire înainte de a trece la ceea ce avem de făcut mai departe.
Repetiţia de dinainte de a adormi
Un mic exerciţiu de memorie este acela că, înainte de a adormi, să ne amintim evenimentele care au avut loc în ziua respectivă. Rememorarea unui lucru atât de simplu ne ajută să fim mai conştienţi de sarcinile pe care le avem de îndeplinit în timpul zilei.
Alţi trei factori care contribuie la îmbunătăţirea memoriei sunt:
Nutriţia: Menţinerea unei diete sănătoase este o cale de a ne păstra creierul la fel de sănătos. Printre alimentele care contribuie la o memorie bună sunt: peştele, vinul, ceaiul verde.
Somnul: este procesul prin care recuperăm energia irosită în timpul zilei. Adultul are nevoie de o perioadă de somn între 6 şi 9 ore pentru că memoria lui să funcţioneze la parametri optimi.
Stările emotinale: sunt la fel de importante ca şi factorii menţionaţi mai sus. Evitarea depresiei, anxietăţii, stresului sunt mai mult decât necesare pentru a ne menţine o sănătate fizică şi emoţională bună.
Sursă: damaideparte.ro