Sfaturi utile pentru un grătar sănătos
Sezonul gratarelor a inceput, dar asta nu inseamna ca poti sa inlocuiesti mancarurile usoare cu carnuri grele, preparate la foc deschis. Incearca sa pastrezi un echilibru. Iata cateva sfaturi in acest sens.
1. Cumpara o carne de calitate
In primul rand, incearca sa nu consumi carne de mai multe ori pe zi, ci la o singura masa. Apoi, ai grija sa fie una de calitate, cumparata dintr-o sursa de incredere.
Din cand in cand, opteaza si pentru o alternativa vegetala de proteine: burgerii vegetali din fasole, ciuperci,linte, falafelul, pestele gras, tofu sunt niste variante sanatoase.
2. Nu arde carnea
Daca este gatita in exces, carnea la gratar poate deveni periculoasa pentru sanatate. Asta din cauza a doua substante care se formeaza la o temperatura foarte ridicata, precum cea a gratarului incins: aminele heterociclice (HCA) si hidrocarbura aromatica policiclica (PAH), care se formeaza cand grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocand fum, potrivit foodstory.ro.
3. Include si legume
Gratarul este perfect si pentru legume proaspete: ardei, zucchini, rosii cherry, ceapa, radicchio si altele. Ca sa fii sigura ca le consumi pe langa carne, prepara-ti kebaburi.
4. Incearca fructele la gratar
Nu doar carnea si legumele sunt delicioase la gratar. Poti obtine un desert delicios foarte usor daca iti coci fructele preferate la gratar – zaharul din ele se caramelizeaza si rezultatul este unul de neuitat.
Sursa: sanatate.bzi.ro