Specialiștii în spionaj răspund întrebării: Cine și cum ne interceptează telefonul?
„Instituțiile cu atribuții în securitatea națională, în baza unui mandat judecătoresc, recurg la interceptarea telefoanelor. Modalitatea este extrem de simplă deoarece fiecare operator de telefonie/comunicații este obligat prin lege sa pună la dispoziția acestor instituții aparatură pentru interceptare. Tehnic, se clonează cartela. Într-un fel, în rețea mai apare un telefon care înregistrează tot ce se operează de pe telefonul-țintă. Nu se produce niciun zgomot de fond, nu are ecou, nu poate fi depistat prin absolut nicio metodă și cu niciun aparat. Accentuez acest lucru pentru că sunt foarte mulți “specialiști” sau persoane cu “acces înalt” care, pentru o anumită sumă de bani, pot verifica dacă telefonul este ascultat – aceștia nu sunt decât impostori și vând doar iluzii. Prin această metodă de interceptare telefonul spionat furnizează toate informațiile prezentate mai sus, atât cele active, cât și cele pasive, fiind cea mai complexă metodă.
Cum ne ferim? Răspunsul este simplu: nu încălcăm Legea securității naționale. Dacă totuși gândim că au mai existat și abuzuri și vrem să fim protejați, avem o singură soluție: stăm departe de telefonul nostru mobil în momentele pe care ni le dorim sigure. Ca soluții de urgență putem scoate acumulatorul și cartela sau putem seta telefonul pe modul “avion” sau putem folosi un jammer care blochează semnalul telefonului. Pentru moment s-ar putea să nu fim interceptați, dar vom crea cu siguranță o alarmă în “sistem” și astfel vom motiva o monitorizare mult mai complexă pentru că se presupune că plănuim cine știe ce atentat… Oricum, soluția cea mai la îndemână rămâne aceea de a lăsa telefonul cât mai departe de locul întâlnirii (la cel puțin 500 m), dacă avem de rezolvat sau vorbit ceva delicat.
Din păcate, în mod ilegal, persoane interesate pot achiziționa aparatura de interceptare, în general de la companii din China, Rusia și Israel, cu sume cuprinse între câteva mii de euro și sute de mii de euro. Performanțele tehnice sunt în funcție de mărimea facturii și se apropie de cele ale statului.
Din punct de vedere legal, această aparatură se vinde doar instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale. Trebuie știut însă că, în general, vânzătorii acceptă copii ale documentelor de identificare ale cumpărătorului, fiind interesați în primul rând în a-și vinde marfa, și nu în a verifica autenticitatea documentelor. Adică orice persoană care cunoaște „sistemul” poate să editeze în photoshop orice document și apoi să-și achiziționeze dispozitivul tehnic de care are nevoie. Astfel, aparatura de interceptare ajunge în biroul unei companii sau persoane interesate în spionarea telefoanelor. Cine deține astfel de aparatură poate avea acces la telefonul cui dorește într-un mod cu totul ilegal. Din păcate, noi nu ne putem apăra în niciun fel în fața unor astfel de practici.”