Știai asta? 12 lucruri interesante despre România

decebal

 1. Canalul Dunare-Marea Neagra este pe locul trei in lume in topul celor mai lungi cai de navigatie create de mana omului, dupa Canalul Suez si Canalul Panama. Pentru constructia sa au fost excavati 294 milioane metri cubi la canalul principal si alte 87 milioane metri cubi la ramura nordica, Poarta Alba-Midia Navodari. Constructia sa a inceput in 1949 si s-a finalizat in 1984.
 2. Orasul Timişoara devenea în anul 1884 primul oraş din Europa continentală cu străzile iluminate electric. De notat că Timişoara era atunci capitala provinciei habsburgice Voievodatul Serbiei şi Timiş Banat.
 3. Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcţia are o înălţime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei şi fost realizată între anii 1998 şi 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanţă de cinci kilometri peste Tisa şi poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureşului istoric rămasă în Ucraina.
 4. Cea mai mică bancnotă pusă vreodată în circulaţie a fost emisă în România, în anul 1917. Valora 10 bani, iar dimensiunile sale erau de doar de 2,75 x 3.80 cm. Bancnota nu este o raritate, putând fi găsită la aproape orice anticariat.
 5. Cea mai inalta sculptura din Europa se afla in Romania. Este vorba despre chipul lui Decebal sculptat intr-o stanca de la Cazanele Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova. Basorelieful are 55 m inaltime si o latime de 25 m.
 6. Constantina Dita este cel mai varstnic atlet din lume care a castigat o proba de maraton. Aceasta a castigat proba in 2008, la Jocurile Olimpice de vara de la Beijing, la varsta de 38 de ani.
 7. In Romania se gaseste cea mai frumoasa cascada din lume, cascada Bigar, din Caras-Severin, care a fost votata de catre site-ul The World Geography drept cea mai impresionanta din lume, datorita modului inedit in care curge apa.
 8. Sub Muntii Bihor se gaseste al doilea cel mai mare ghetar subteran, Scarisoara, cu un volum de 75.000 metri cubi si care exista de mai bine de 3.500 de ani.
 9. Stiloul cu penita a fost inventat de Petrache Poenaru si a fost patentat in mai 1827.
 10. Palatul Parlamentului, din Bucuresti, este a doua cea mai mare cladire din lume, fiind depasit doar de Pentagon.
 11. Romania este tara europeana cea mai bogata in aur.
 12. Biserica Neagra, din Brasov, are cea mai mare orga din Europa (cu 4000 de tuburi) si cel mai mare clopot din Romania (6.3 tone).
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *