Ştii să alegi un vin bun? Iată cum se citeşte eticheta unui vin

vin

loading...

De cele mai multe ori atunci când alegem un vin o facem pentru producător, culoarea si tăria lui, conţinutul etichetei restrângându-se pentru noi doar la aceste două criterii. Totuşi, eticheta unui vin este mai importantă din mult mai multe puncte de vedere.

Etichetarea vinurilor produse in Romania este reglementata de normele metodologice de aplicare a Legii Viei si Vinului 244/2002. Eticheta standard a unui vin trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica. De obicei, numele producatorului si marca comerciala reprezinta cele mai importante criterii in alegerea unui vin.
Singura aromatizare acceptată este cea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar [1] al butoaielor în care se păstrează.
Vinurile se împart în mai multe categorii: vin de masă, vin cu indicaţie geografică (I.G.) şi vin cu denumire de origine controlată (D.O.C.).
Vinurile ce au denumire de origine controlata si trepte de calitate (D.O.C.) reprezinta cea mai inalta categorie de calitate. Producerea acestor vinuri se face in areale restranse si dupa reguli severe. Acordarea treptei de calitate este motivata de mai multi factori – continutul in zaharuri, proportia de boabe stafidite, atacul putregaiului nobil – care sunt determinati in primul rand de momentul recoltarii.
In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB – vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.
Soiul sau soiurile din care este facut vinul este un alt element ce poate fi gasit pe eticheta. Pentru vinurile de calitate superioara (VS) care se valorifica prin indicarea regiunii de provenienta, denumirea soiului sau a soiurilor este facultativa, iar atunci cand vinul se comercializeaza sub denumirea unui soi, acesta trebuie sa provina in proportie de cel putin 85% din soiul indicat.
Vinurile pe care le găsim în comerţ pot fi de masă, cu tăria alcoolică de 8,5-9,5 vol.% şi vin de calitate superioară, cu tăria alcoolică peste 10 vol. %.
În cazul în care culoarea nu se poate observa din cauza opacităţii sticlei, eticheta vinului ne poate indica dacă vinul este alb, rose sau roşu.
În funcţie de conţinutul lor în zahăr rezidual, vinurile se clasifică în: seci (cu cel mult 4 g/l zahăr rezidual), demiseci (cu 4,1-12 gl zahăr rezidual), demidulci (cu 12,1-50 g/l zahpr rezidual), dulci (cu peste 50 g/l zahăr rezidual), se arată intr-o relatare romaniatv.net.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *