Templul Ursitelor – enigme neelucidate

manastirea-rupestra-sinca-veche-13

loading...

Șinca Veche este un  străvechi și mirific sat românesc din Țara Făgărașului care a avut cândva patru biserici, trei de lemn și una din piatră. În prezent există doar biserica de piatră, denumită și Templul Ursitelor, care este și cea mai veche, fiind construită pe locul unui străbun loc sacru despre care cercetătorii spun ca are o vechime uluitoare de circa 7.000 de ani. Cu toate că există numeroase voci care afirmă că biserica a fost unul dintre primele așezăminte de cult creștin din Dacia, o parte a specialiștilor atrage atenția asupra inscripțiilor necreștine de pe unul dintre pereții altarului. Conform preotului Silvestru Popovici din Șinca Veche, acest perete face parte din biserica interioară, din peșteră, care a fost în mare parte distrusă de către cei care au săpat de-a lungul veacurilor în căutare de comori.

Încărcătura subtilă a acestui loc se manifesta uneori prin apariții inexplicabile de sfere de lumina, cruci și semne stranii. Pe unul dintre pereți se mai poate observa o sculptură a unui cap de dac cu barba, plete și cușmă. Zona mai este celebră in rândul inițiaților deoarece aici, în prejma marilor sărbători religioase, unii oameni spun ca aud coruri care cântă cântece de o frumusețe nelumească. Toți cei care au auzit corul din altă lume au fost frapați de faptul că, deși muzica părea bisericească, iar cuvintele se auzeau clar, nu reușeau să rețină sensul lor. Termenii nu sunau românește și totuși nu păreau străini de limba romana arhaică. Să fi fost cântece în limba dacă?

Despre sacralitatea acestui loc vorbesc numeroase întâmplări, precum povestea lui Gheorghe Moldovan, un localnic urmărit de Securitate în anul 1953 pentru colaborare cu Rezistenta Anticomunistă din Făgăraș. Moldovan visează niște ființe de lumină care-l avertizează și-l sfătuiesc unde să se ascundă pentru a nu fi găsit. 43 de ani mai târziu, în 1996, reporterul TVR Lucian Băbeanu a intrat în peșteră dorind să tragă câteva cadre  pentru o emisiune când, spre stupoarea cameramanului, camera video a început să pornească și să se oprească singură, nerăspunzând la comenzi. Crezând ca aparatul de filmat este defect, echipa a părăsit peștera, iar în studiouri, când au vizionat ceea ce se înregistrase, au avut surpriza să observe sfere de lumină strălucitoare care roiau în adâncul bisericii…

Sursa: www.descopera.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *