Teoria șocantă care schimbă percepția asupra realității
Ideea că realitatea este o simulare se regăsește în cultura celor mai vechi civilizații. Recent, specialiștii companiei conduse de Elon Musk, Spacex, au declarat că pe zi ce trece devenim și mai conștienți că trăim într-o simulare, unde liniile de cod ne ghidează viața.
Bhagavad Gita este un vechi text sanscrist, care cuprinde circa 700 de poeme. Există numeroase pasaje sau strofe în care realitatea este comparată cu o minciună, adică cu locul în care omul este adormit și doar prin puterea minții sale poate să distingă între ceea ce este real sau fals din lumea aceasta.
Un alt indiciu interesant, cu privire la marea simulare l-a oferit Buddha. Atunci când a fost întrebat ceea ce este, el a răspuns că este „treaz”. Această trezire semnifica faptul că Buddha reușise să evadeze din matricea generală.
Revenind la vremurile noastre, celebrii fizicieni ai Spacex, Neil deGrasse Tyson și Brian Greene, sugerează că realitatea trebuie privită altfel decât am fost învățați. De fapt, oamenii trăiesc într-o realitate virtuală, proiectată de o inteligență superioară.
Dacă această teorie este adevărată, atunci întreaga noastră viață se rezumă la un program, extrem de avansat, sau la niște linii de cod pe care nu le cunoaștem. Simularea virtuală a realității poate fi comparată cu jocurile pe calculator. Așa cum personajele video realizează numeroase activități în jocurile video, așa și noi trăim în lumea nostră virtuală.
Elon Musk susține această teorie și chiar o duce mai departe. El a declarat recent că „șansa ca oamenii să nu trăiască într-o realitate virtuală este una la un milion”, adică aproape nulă.
Mai mult de atât, Musk aduce în discuție ideea că noi, oamenii, putem fi priviți precum niște roboți. Atunci când murim, toate amprentele vieții nostre rămân e vecie consemnate pe internet.
Chiar dacă teoria pare incredibilă, există tot mai mulți fizicieni de renume mondial care o îmbrățișează. Probabil că în viitorul apropiat, fizica cuantică va aduce noi dovezi cu privire la modalitatea prin care omul să devină treaz și în cele din urmă să evadeze din această închisoare virtuală.
Sursa: efemeride.ro