Totul despre cel mai ascultat cântec al tuturor timpurilor

despacito

loading...

Hitul latino interpretat de Luis Fonsi, în colaborare cu Daddy Yankee, Despacito, a devenit cel mai ascultat cântec din toate timpurile, la numai şase luni de la lansare, cu peste trei miliarde de vizualizări pe YouTube şi aproape 4,6 miliarde (inclusiv remixuri) pe diversele platforme de internet – Spotify, Deezer, Apple Music, Amazon Unlimited. Succesul este enorm, depăşind în popularitate orice altă melodie difuzată vreodată, surclasând performanta anterioară – “See you Again”, interpretată de Wiz Khalifa, “Sorry”, de Justin Bieber” sau “Gangnam Style”, a lui Psy.

Despacito este pe primul loc în topurile din 45 de ţări. Cântecul cel mai ascultat din toate timpurile durează mai puţin de cinci minute, dar amatorii de recorduri se vor amuza dacă vor înmulţi miliardele de vizualizări de până la acest moment cu durata hitului. Cifra rezultată este incredibilă, cumulat însemnând aproximativ 30 000 de ani de vizionare.

Cine este Luis Fonsi, interpretul celui mai ascultat cântec din lume – Despacito
Luis Fonsi, interpretul celui mai ascultat cântec din lume – Despacito – pe numele lui adevărat Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero, este un portorican (Porto Rico/Puerto Rico – un stat asociat Statelor Unite ale Americii, o insulă din Arhipelagul Antilelor Mari, din Marea Caraibilor, în apropierea Americii Centrale), născut în 1978. este cântăreţ şi compozitor. Muzica sa gravitează în jurul câtorva stiluri: R&B, pop rock, latino, balade romantice. Când Luis avea 10 ani, întreaga sa familie s-a mutat în Orlando, SUA, unde, mai târziu, a şi absolvit studii muzicale universitare. În 2006, s-a căsătorit, în Porto Rico, cu Adamariz Lopez, de care s-a despărţit după numai trei ani.

Cariera muzicală a lui Luis Fonsi a început cu albumul “Comenzare”, cu unul dintre cântecele de pe acest album – “Por Ella, Şi tú quisieras” – obţinând şi primul disc de aur. De mare succes s-au bucurat şi următoarele albume – Eterno, Amor secreto, Abrazar etc. A colaborat cu Christina Aguilera şi a cântat în deschiderea concertelor lui Britney Spears.

Luis Fonsi a compus şi a interpretat şi muzica de film, având şi câteva apariţii filmografice în Taina, Amantes de luna llena, Como en el cine etc.

Cine este Daddy Yankee?

Colaborarea cu (featuring) Daddy Yankee a fost de bun augur pentru succesul enorm al melodiei Despacito. Dady Yankee este tot portorican, în vârstă de 40 de ani, cântăreţ, actor, producător de film, animator radio şi om de afaceri.

Succesul l-a cunoscut cu muzica reggaeton, dar este pasionat şi de hip-hop şi rap underground. Albumul care îl reprezintă este “Barrio fino”, din care face parte şi arhicunoscuta piesa “Gasolina”. Intregul album este inspirat din experienţele personale din cartierele periferice, dar şi rezidenţiale, din Porto Rico.

Despacito – ce înseamnă şi ce mesaj transmite?

Cuvântul spaniol Despacito, în româneşte, înseamnă “încet/blând, delicat” (“gentle” în engleză). Versurile cântecului nu au nimic deosebit, sunt în nota obişnuită a cântecelor de dragoste, care transmit un mesaj optimist şi, în traducerea in română, ar suna cam aşa: “Da, stii că te privesc de ceva timp/Azi trebuie să dansez cu tine/Am văzut că privirea ta mă cheamă/Arată-mi drumul că eu vin/Tu, tu esti magnetul si eu sunt metalul…” etc. (Şi sabes que ya llevo un rato mirándote/Tengo que bailar contigo hoy…”), iar refrenul: “Încet/Vreau să-ti miros gâtul, încet/Lasă-mă să-ti soptesc lucruri/Ca să-ti amintesti când nu esti cu mine…” (Des-pa-cito/Quiero respirar tu cuello despacito…) etc.

Dar, probabil, puţini dintre miliardele de ascultători, de pe întreaga planetă, vorbitori de limbi diferite, altele decât spaniola, au curiozitatea de a afla cum s-ar traduce în limba lor versurile cântecului, lăsându-se doar purtaţi de melodie şi de ritm, ceea ce înseamnă că reţeta succesului trebuie căutată în altă parte.

Despacito – reţeta succesului

Cu acest gen de cântec, pop-reggaeton, cu ritmuri latino, precum Despacito, şi cu succesul imens de care se bucură, rămâne valabilă eterna întrebare: Refrenul, melodia rămân în memoria ascultătorilor, pentru că îl aud peste tot sau se aude peste tot, adică este o chestiune de marketing, tocmai pentru a se imprima în memoria a cât mai multor ascultători?
Pentru Luis Fonsi, cea mai mare calitate a acestui hit, Despacito, cel mai ascultat cântec din toate timpurile, e reprezentată de faptul că este simplu, familiar, senzual, amuzant. În acest sens, el sublinia într-un interviu că: “Există o mulţime de metode pentru a face lucrurile poetice, sensibile, dar cheia pentru Despacito este bucuria de a trăi pe care ţi-o transmite, îţi vine să dansezi, să te bucuri de viaţă, chiar dacă nu înţelegi cuvintele.”

Unde a fost realizat videoclipul oficial Despacito?

Imaginile din videoclipul oficial al hitului Despacito sunt din centrul istoric al oraşului San Juan, capitala statului Puerto Rico, teritoriu neincorporat Statelor Unite ale Americii. Peisajele, marea, ţărmurile, canalele naturale, construcţiile din acest oraş situat pe o insulă sunt de o frumuseţe extraordinară, care a fost surprinsă şi în videoclip, alternând cu flash-uri de atmosferă, cu detalii specifice cartierelor underground.

Tanara brunetă, cu miscari senzuale, din videoclipul Despacito, este o portoricană, Zuleyka Rivera, Miss Univers 2006, manechin, actrită, cu roluri in diverse telenovele in limba spaniolă.

Contribuţia cântăreţului canadian Justin Bieber, interpret de pop/R&B, în vârstă de 23 de ani, la succesul Despacito, este legată de un fragment de 40 de secunde, în engleză, la începutul cântecului şi la refren – “des-pa-ci-to” şi “pasito a pasito, suave, suavecito”- într-un remix difuzat la puţină vreme după lansarea hitului lui Luis Fonsi, în aprilie 2017. Acest remix a fost făcut în împrejurările în care Bieber se afla într-un club din Columbia şi, auzind întâmplător Despacito, a fost atât de încântat de ritmurile piesei, încât a acceptat imediat să participe la un remix.

Patronul Universal Music Group, Lucian Grainge, recunoştea că prezenţa lui Justin Bieber a servit ca deschidere spre o audienţă care ar fi putut fi nefavorabilă faţă de un cântec care nu era în engleză.

Despacito – popularizare în flux continuu

“Streaming-ul m-a ajutat enorm şi a susţinut muzica mea pentru a ajunge în toate colţurile lumii – recunoştea Luis Fonsi – spre deosebire de “epocile” Ricky Martin, Enrique Iglesias, Shakira, când planeta era mai puţin conectată”.

Specialiştii în industria muzicală, analizând anatomia acestui succes, remarcau faptul că Despacito a redefinit conceptul de “hit de vară”, într-o lume hiperconectată, în care tehnologia streaming are, desigur, un rol major. Transmiterea live, în flux continuu, pe internet (streaming), în Spotify, Deezer, Apple Music, Amazon Unlimited etc., a acestui hit, Despacito, a făcut să fie depăşite toate frontierele şi barierele culturale, cu cele peste 4,6 miliarde de vizualizări.

Puţine cântece, precum Despacito, se pot auzi continuu la radio, în cluburile de noapte de pe cinci continente, ca fond sonor în magazine şi săli de aşteptare, în transportul public, pe paginile de Facebook, în grupurile de pe WhatsApp etc. Pentru puţine hituri au apărut, în aşa de scurt timp, pe YouTube, variante, remix-uri în engleză, italiană, poloneză, croată, germană, guarani ( o limbă amerindiană vorbită în America de Sud de peste patru milioane de locuitori) etc.

Popularitatea celui mai ascultat cântec din toate timpurile este sporită şi de parodiile, imitaţiile făcute cu simpatie, umor sau ironie, pentru care nu e nevoie decât de un telefon mobil şi un cont YouTube. De exemplu, videoul cu o fetiţă care dansează pe ritmurile Despacito sau un altul cu un bunic care sforăie pe aceleaşi ritmuri au strâns câteva milioane de vizualizări. Şi, de câte ori este accesat un astfel de videoclip de amator, se deschide, o fereastră, cu siguranţă, şi către original.

Au existat şi reacţii publice negative despre Despacito. În Malaezia, Despacito a fost criticată dur în mass-media, pentru sugestiile sexuale. În Venezuela, preşedintele Nicolas Maduro s-a folosit de Despacito in propaganda politică, pentru a câştiga popularitate in rândul alegătorilor, ceea ce a stârnit un adevărat “război” pe Instagram.

De ce Despacito a devenit cel mai ascultat cântec din toate timpurile? Răspunsul rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi, în funcţie de gust, de afinităţi, de cultură muzicală, de context, de stare. Iar dincolo de aceste aspecte şi de un caz particular – Despacito – ceea ce pare de necontestat este faptul că muzica, dansul au fost, în toate timpurile, o formă de manifestare a bucuriei, a creativităţii, a emoţiei, a unui fel de a fi, iar opţiunea pentru un stil sau altul, pentru un interpret sau altul, rămâne un act total subiectiv.

Sursa: destepti.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *